港女列香港10大行業將極速衰退?醫療都有份!網民:得呢行有得做

文: 黃樂恩
2024.05.24

近日有港女於社交平台上列出10個香港日落行業(又稱 夕陽行業 ),帖文一出,隨即引起大批網民留言,有人認為這番言論有「危言聳聽」之嫌,但亦有網民認同此說法,直指「成個香港都日落啦」,現在只剩下一個行業「有得做」?即入內文睇睇啦!

該名港女於Facebook群組上以「2023-2024年最新公佈 - 香港日落行業」為題發帖,她認為香港有10個行業很大機會在兩年內極速衰退,當中包括的士業、飲食業等,沒想到就連醫療服務、提供市民生活所需品的超市亦同樣在列,詳情如下:

▼原帖文▼

相關帖文在網上掀起熱議,網民留言兩極化,不少人都認為以上言論有「危言聳聽」之嫌,紛紛留言表示「飲食?你唔洗食飯?」、「睇病點日落?唔好up得就up」、「可以(北上睇牙)係一回事,但香港未至於執笠」、「97年講到而家啦,咪一樣大把食肆,通街都係的士」。

有網民則認為,香港整體經濟面臨很大危機,無論是補習老師、政府公僕、小巴司機、地產經紀等等,通通都無一倖存,直言「遲啲乜都上深圳東莞,香港仲可以做乜?」、「成個香港都日落啦,都無咩邊個行業唔一齊死」,甚至有網民認為香港只剩下殯儀業有就業前景,「除咗殯儀業,乜都冇得做」。

來源:Facebook@全港店舖消息(開張/執笠)關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓【夏日密密☀️】體驗劍擊樂趣🤺↓

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!