神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰

文: 余美鳳
2024.05.26

鄭則士事隔5年再接拍TVB劇集《神耆小子》,雖然飾演固執的「老虎狗」錢大海,不過個性不時有鬼馬調皮的一面,非常可愛。作為影視壇的大前輩,他能夠跟年僅26歲的冼靖峰合作,他形容是「換血」的過程,非常享受,年紀漸大,鄭則士認為年老並不可怕,反而要認清現實,以正確的心態和正面的行動去迎合萬變的世代。

曾先後憑《何必有我》及《三個受傷的警察》先後兩度獲得金像獎最佳男主角,無論在電影和電視劇上都是一位殿堂級的前輩,今次《神耆小子》跟冼靖峰戲裡戲外都火花十足,絕對是令觀眾帶來驚喜。「我係個好慢熱嘅演員,人老咗能力始終有限制,呢一行需要青春活力,所以我開工前一定要『換血』,點『換血』?我睇演員名單有個冼靖峰,我唔識嘅,啱喇夠晒青春活力又熱血,就用佢交換我啲殭屍血。」現年73歲的Kent哥笑言資歷老,但不需要怕他,他只是一個肥佬,過往江湖片的霸氣都只是裝出來,大家只要記起他的「肥貓」,就會覺得可愛和易相處得多。

ckeditor-inline-image-img

ckeditor-inline-image-img

ckeditor-inline-image-img

神耆小子│鄭則士生日會老婆林燕明霸氣盡現 捱過巨債苦盡甘來榮升岳母享福

雖然相隔5年,Kent哥對TVB的人事動態並不陌生,他表示每天坐定定睇劇,由《東張西望》開始一直睇完三線劇,每次都以觀眾和製作角度去收看,旨在吸收最新的資訊。他大讚《新聞女王》的佘詩曼,相當佩服她成為戲膽,領導住劇情去走,加上成個劇有強勁包裝,「我認為佢哋成功係理所當然。不過論超成功的話,應該係理所當然以外嘅獎品,近年來講我最欣賞《反黑路人甲》,唔係全部都強勁班底,王浩信、張振朗同圍繞王浩信四位女仔,演得非常之好。」

 

 

今次Kent哥為拍劇刻意減磅,他認為年紀大不是「躺平」的借口,「有咩好驚,難得見到自己老,好多人想見到都冇辦法,年老代表有經驗,呢樣係比年輕人優勝,人生困難多,老一輩知道點去跨越佢。年老唔可怕,冇腦先可怕,好多腦退化就係因為冇嘢做,仔女又照顧唔到,一個人望住四幅牆,淨係識得諗住以前幾咁美好,批評而家有幾衰,其實做人要面對現實,世界唔會遷就我哋,而係我哋應該去適應世界而生存。」Kent哥認為入行以來從未感受過自己的事業高峰,他亦沒有為高峰作出一個定義,「事業高峰係指賺錢定係能力先?紅嘅人未必能力最強,但能力好嘅人未必賺到錢,呢個係好難平衡嘅心態,但呢個圈一定面對呢個問題。我心態係有生之年演戲係我終身職業,希望一直演到眼閉嘅一日,有動力、有能力喺呢個圈成為一份子先係最重要,我希望下一部劇集先係我嘅高峰,每次拼命去做,就係為下一次去創造希望。」他認為工作跟愛情一樣,找一個勝任有餘的事情比找到最愛的事來得重要,最愛的人也未必是成為最終伴侶,「搵一份有能力做嘅職業,喺職業上得到榮譽,咁你就自然越來越愛佢,人哋話冇咗你唔得,咁先係你恆久嘅價值。」

 

 

撰文:楊安莉
攝影:何家賢

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓