鄭秀文新歌《心魔》MV赴泰國拍攝 拍到毛管戙:勾起我好深嘅情緒走出嚟

文: 余美鳳
2024.05.23

即將在七月份到紅館舉行一連十三場演唱會的天后鄭秀文,日前推出新歌《心魔》,已引來樂迷極大迴響,今日《心魔》MV正式上架,破格和充滿電影感的拍攝手法,Sammi坦言入行以來從未試過。而今次《心魔》MV,Sammi專程飛到泰國進行拍攝,亦是她首次到當地拍MV,而且導演Kero、拍攝團隊、40位舞者和排舞師都是泰國最頂尖的陣容,加上分別在舊式劇院和郊外的校園取景,Sammi表示MV每一個畫面,都能震撼入心!

同場加映:馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要

芷珊約你丨許志安兩字形容與鄭秀文關係 激動流男兒淚:家庭真係好重要

 

「今次MV比較特別,親身飛到泰國搵咗一位當地導演操刀,整個拍攝團隊、Dancers、排舞師等,全部都係嚟自泰國,去製作呢首新歌《心魔》嘅MV。點解呢?事緣喺YouTube睇到一首歌嘅MV,呢位導演拍攝嘅風格,我好鍾意,入咗腦,記喺心裏,好大嘅憾動,如果搵到佢拍MV一定可以將首歌昇華,多謝經理人(郭啟華)搵到呢位導演,做到呢件事。今日我就飛到泰國,整個拍攝我覺得非常值得,團隊專業,處理畫面、意境,歌詞裏面最深入嘅靈魂,我覺得係拍到呢首歌嘅靈魂,呢一點相當重要,我自己一路拍攝,某啲鏡頭我甚至會起雞皮,Dancers唔只係跳舞,佢哋身體嘅率動,都好多情緒喺入面,絕對幫我呢首歌畫面處理到真係極緻嘅狀態。」Sammi說。

今次MV的行程相當緊密,Sammi黃昏抵達當地後,馬上回酒店進行fitting、試戴不同顏色的隱形眼鏡、戴上MV中的長假髮給髮型師進行修剪等,翌日早上九時便埋位拍攝,當日氣溫高達三十六度,Sammi一直在悶熱的外景進行拍攝,直到凌晨一時才收工,為在演唱會前夕保持最佳狀態,Sammi未有機會品嘗當地美食,但她覺得一切的辛苦都是值得,尤其與四十位泰國Dancers共舞的畫面,充分地表達到歌曲的意境及主題。

「其實好多唯美嘅畫面,亦有勾畫心魔嘅意境、意象,呢啲意象都係用人嚟堆砌,我哋搵咗40位Dancers去拍攝,即使係一個好簡單嘅動作,人多動作又齊整嘅時候就有一種好強大嘅震動感覺。歌詞好容易令人進入歌曲情緒,所以好拍到《心魔》嘅主題。」

MV中,Sammi有不少獨特造型,其中一件大褸因為重量十足,令Sammi舉步難行,另外身上的紋身貼紙,要花上近四十五分鐘剪貼,每一個造型、細節都非常用心。問她拍MV最難忘是那個時刻和造型?她說:「每一個時刻、每一個場境我都好鍾意,導演處理每個場口和細節,燈光和意境都好唔一樣,再加上我為咗呢個MV做咗好多造型,營造氣氛,完全揀唔到,每一個場景我都未拍過,就連類似都未試過,所以感覺好新鮮。」

能夠順利完成《心魔》MV,Sammi坦言非常感謝唱片公司的支持,她說:「整個MV嘅籌備過程,我交晒俾經理人處理,要多謝唱片公司支持我飛咁大個團隊嚟泰國拍攝。至於我嘅準備,我即刻諗到歌曲混音部份,點樣做先可以將歌曲嘅意境提升?點樣將成首歌嘅歌詞和音樂嘅靈魂完全呈現。仲有造型都好多和特別,好快就諗到髮型和化妝,腦裏面有好多形象呈現。去到現場,最震憾係舞蹈,甚至對嘴唱歌部份,有好多連我自己都意想不到,勾起我好深好Deep嘅情緒走出嚟,令到畫面好強烈。因為嗰刻情感係真實,Dancers亦都係帶住豐富情緒演繹,某啲場面有啲毛管戙,一切都來自真摯嘅情緒。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】ON: THE BODY 植物萃取潔膚露↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓