朱智賢悉心照顧狗狗長壽17歲 嬲網民囫圇吞棗狂留R.I.P祝福變詛咒

文: 余美鳳
2024.05.26

現年37歲的港姐朱智賢(Ashley)約滿離開TVB後,以自由身工作,離巢後積極經營個人社交平台做KOL,佢嘅狗狗都不時成為主角。日前佢post出自己同狗狗多年前合照,竟然惹來網民誤會,激到朱智賢彈起。

同場加映: 娛樂 • 神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰

朱智賢Post出自己同愛犬冬甩17年前嘅合照以及近照,留言:「17 years of unconditional love🫶🏻AND STILL COUNTING💕(17年無條件的愛,日子仍在繼續增加。)」相中朱智賢係髮型唔同咗,睇落17年前後分別不大。

朱智賢平日都不時分享自己照顧狗狗嘅日常,冬甩已經失明,仲成日都要餵藥,比照顧一般小狗要更多心力,雖然朱智賢有時都會呻辛苦,但都好錫冬甩。唔少網民都讚狗仔可以有17歲真係好叻叻:「替你開心! 💕我的狗狗比你的小兩歲她也正在吃心臟和氣管藥…. 希望到她17歲時我也可以像你一樣的IG post🙌」朱智賢回覆:「哈哈 一定可以!放心!只要悉心照顧就冇問題。」

 

 

不過就有好多網民都冇睇清楚,不停有人留言「R.I.P.」,以為狗狗已經過身,搞到朱朱忍唔住逐個回覆:「可唔可以睇清楚先留言?」、「He is still here with me!」仲嬲到特登出story:「喂!大吉利是過你哋咩!睇清潔先留言啦!唔該!」網民「祝福」變詛咒愛犬,都難怪朱朱咁嬲!

圖片來源:Instagram

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】ON: THE BODY 植物萃取潔膚露↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓