新公屋條例?大埔公屋揸車入邨要提早預約!司機斥荒謬!網民:等睇大戰管理處

文: 黃樂恩
2024.05.29

香港陸續有新公屋落成,其中富蝶邨更是近年大埔最大規模的新公屋,第二期已於3月起「派匙」入伙,不少住戶紛紛準備裝修、搬入新屋。不過,早前就有人發現富蝶邨貼出了一張新告示,內容是由6月起凡駕車進入邨內,均需提前一日致電預約。不少網友看後都感到非常訝異,紛紛留言「送貨玩預約」、「新公屋新條例?」、「威過珀麗灣」,當中更有人笑稱「等睇貨車司機大戰管理處」。

日前(5月28日)有人於社交平台群組「公屋討論區」轉發了一張照片,指大埔富蝶邨突然貼出了一張有關邨內交通安排的告示,內容提到「重要通知!由2024年6月1日起,進入本邨車輛需提前1日預約」。事主對此感到很無奈,形容這個做法相當荒謬,他指出富蝶邨現時有數千個公屋單位,估算每日最少會有幾百個預約電話,「你接唔接到,同埋呢個電話號碼邊個㗎,係咪玩野?」

他續指,一般住戶也不清楚商戶的送貨資訊(如貨車型號、車牌號碼等),故未能提前替送貨司機進行預約,因此當司機送貨時未能順利入邨,很可能會直接在邨外卸貨,進一步惡化富蝶邨的交通狀況,「無預約入唔到閘,架架貨車閘前落貨,塞爆迴旋處咪一樣」。同時,事主亦擔憂因預約過多,導致部分車輛未能取得進邨批准,「預約係咪有機會話個日太多車了唔批?」

貼文一出也在網上引起熱議,不少網民都表示相當愣然,紛紛留言道「高官府邸?」、「新公屋新條例?」、「痴X線,住緊愉景灣咁」,有人擔心預約電話會無人接聽,亦有網民笑稱,「等睇6月1日貨車司機大戰管理處」。

事實上,富蝶邨的最新交通安排只適用於搬屋車、私家車、的士,送貨車不受其限制。有富蝶邨住戶在留言中上傳一則「通告:入伙車輛預約制」的告示,從照片可見,該張告示由富蝶邨邨物業服務辦事發出,內容提到邨內時常有大量私家車進入並長時間停留,引致交通嚴重擠塞,為減少車主等候時間,由6月1日起將實施車輛預約制,搬屋車、私家車、的士均需在進入邨內前一天進行預約,至於送貨車(私家車除外)、電單車毋需提前預約,當日提供相關資料即可進入邨內。

▼富蝶邨邨物業服務辦事最新通告▼

此外,亦有不少網友指出,為了改善交通擠塞問題,現時香港有許多屋邨都有類似規定,「其實新入伙嘅屋邨/居屋都係咁安排啦」、「同黃大仙上邨一樣,不過好似依家直頭唔比入」。

資料來源:Facebook@公屋討論區
圖片來源:Facebook@大埔富蝶邨居民關注組Facebook@大埔 TAI PO

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓