東張西望│東頭邨再有垃圾屋活捉42隻老鼠 廖倬竩聞到味作嘔頂硬上採訪事主

文: 余美鳳
2024.05.30

一班「東張女神」,經常在《東張西望》內,採訪不少囤積雜物屋,遇過數量極多的曱甴、或體積超大的老鼠。黎寬怡就曾經試過穿晒保護衣入雜物屋,親眼見過體積大如貓的老鼠。而昨晚(29日)播出一集,就輪到廖倬竩(Ivy)上陣,採訪東頭邨一個住戶,屋企內堆滿雜物,屋內傳來臭味傳遍全層樓,而且目擊到屋內有多隻老鼠活躍地跑動。

同場加映:神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰 

廖倬竩主要訪問該層樓的鄰居之餘,亦曾經在雜物屋門口守候,等戶主在家中時,她就趁機會在門外跟對方交談一陣。當時女戶主不願跟廖倬竩多談,還說:「唔使關心我喇,唔係垃圾係雜物多,我有時買咗啲嘢返嚟。小姐,我自己會清理雜物,唔使你哋幫。」她承認因為老鼠在屋內會比較嘈,但不願透露自己有否在屋內睡覺。

由於影響全層其他戶主,鄰居曾多次向食環署或管理處投訴但冇效,有鄰居表示事件騷擾咗眾人約有5年,早2年有食環署到上址了解,當時得到回覆指對方的垃圾很乾淨。事件後來得到義工協助,有份做義工的江美儀亦跟大隊到場幫手游說入屋清理,最後戶主願意各人幫手清屋,義工事後表示,今次清理破記錄,足到了42隻老鼠。

廖倬竩在節目內,雖然不用入屋,但在門戶外聞到臭味,皺著眉謂:「一出𨋢有一陣臭味,明顯有尿味,懷疑有老鼠死屍味,同埋有腐爛食物味,好難聞,直頭想嘔。」曾經跟本網訪問時透露過嗅覺特別靈敏,靠嗅覺都能分辨到各種中藥,成為一名品鑑師的她,今次採訪聞到臭味,相信聞到的味比其他人更強烈。

當廖倬竩接受訪問談及今次採訪經歷時,她說:「我唔係好驚老鼠,但怕嗰啲臭味,因為我嘅嗅覺比較敏感。成個走廊確實係臭到不得了。我平時做節目都係好少戴口罩嘅,但今次係真係冇辦法,要戴番口罩。一上到樓層就聞到一股好強烈嘅尿味同埋腐爛味。不過過咗幾個鐘後,鼻就慢慢習慣咗冇咁辛苦。採訪嗰時,我都有請求關窗,因為外面嘅臭味會飄入屋。」咖啡可以中和味覺,她笑言下次做採訪可以帶備咖啡在身,方便使用。

 

 

 

今次,廖倬竩並不需要入屋做訪問,她勇敢地表示,自己絕對能嘗試入屋採訪,甚至願意幫手清理:「我覺得要用專業嘅態度去做採訪,犧牲少少自己嘅舒適感都係值得嘅。」而她還表示,最辛苦是攝影團隊,她到鄰居做訪問時,其實幾位同事要在走廊試圖捕捉老鼠嘅畫面,而大費氣力。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓