30歲港人月入3萬返「躺平工」!淡季4日wfh/每日只需工作1小時!網民羡慕:人生贏家

文: 黃樂恩
2024.06.05

近年越來越多人注重工作與生活平衡(Work-life balance),港人亦不例外,去年人力公司Randstad調查結果顯示,Work-life balance是普遍香港人打工仔評估理想僱主的重要因素。近日,有名30歲打工仔網上發文,表示找到一份月入3萬的「躺平工」,公司旺季時只需到office工作幾個小時,其餘時間在家工作,每日只需工作1小時,不過他就非常擔心日後會「做唔返正常工」。相關帖文引起熱議,大多數人都對此表示羨慕,紛紛留言大讚「呢啲工先係正常工」。

該名打工仔於LIHKG討論區上以「三十歲返緊躺平工,驚自己返唔到轉頭」為題發文,他在文中提到,稱最近換了新的工作,月入3萬,「人工唔高,夠供樓去下旅行」,加上新工作地點在屋企附近,每月交通費不用$200。他透露,由於現在是公司旺季,每星期都有2-3日需要到公司office工作幾個小時,其餘時間都是在家工作。

樓主透露,由於現在是公司旺季,每星期都有2-3日需要到公司office工作幾個小時,其餘時間都是在家工作。若公司淡季時,每星期會有4日在家工作,他更在文中大讚「每日訓醒就食早餐,做一個鐘野,就可以做自己野,三餐都可以係屋企食,又可以日頭做gym」。雖然現時人工並不高,但勝在可以Work Life Balance,不過他又對此感到擔碌,擔心自己日後「做唔返正常工」。

帖文發布後,很快引來大批網友關注,不少人對樓主的工作紛紛表示羨慕,「點先搵到呢d工」、「30k有份咁嘅工,唔結婚好夠駛啦」、「人生贏家,驚乜返唔轉頭」,同時又指出這份工作與生活之間取得平衡,而且人工不差,分明是難得一見的筍工,力勸樓主不要輕易轉工,「呢啲工先係正常工」、「轉左你實後悔」、「我好人啲,幫你頂咗係位,你放膽出去追夢」。

不過,亦有網友留言表示不解,認為該份工作人工不高,而且工作內容沉悶,何以談得上是「筍工」,「咁低人工叫人生贏家?」、「真係有人會做咩,咁頹又低人工」、「一日做唔到世界首富都無資格叫人生贏家」。

來源:LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓