中年好聲音丨周國豐爆有女參賽者明冧張佳添 TVB開辦《中3》評審有新建議

文: 余美鳳
2024.06.05

張佳添先後為兩屆《中年好聲音》擔任評判的工作,因而人氣急升,近日他接受伍仲衡和周國豐主持的YouTube節目《週五有周伍》訪問,大談他的愛情觀,三位評判被問到《中年好聲音3》的建議時,三位都有不同的見解,未知節目組會否參考參考?

 

同場加映:中年好聲音2丨譚輝智為仔女做好榜樣追求成就 公開得獎感言:勿讓渺小顧慮成絆腳石

 

中年好聲音2│周國豐逐一點評7強各人之「最」 讚譚輝智有觀眾緣破「憎人富貴」魔咒

張佳添先後結過兩次婚,並育有兩個女兒,他坦言再次離婚後,已經對愛情觀有另一種看法,他說:「第二任女友成為妻子,拍咗三年幾拖,人生未經歷好多嘢就去結婚。」作為唱作人,張佳添坦言只試過三次為另一半作歌,一次是夏威夷為日籍女伴,另外兩次就是寫給兩位前妻,他說:「呢招唔會再用,我覺得我個人已經冇以前咁浪漫,唔想用呢招,其實冇招勝有招,唔使搞咁多嘢,最緊要啱傾同自然,來得自然亦去得自然,就算分手都唔會好戲劇嗰種嗌交。」

周國豐即時鬼馬笑笑口問:「咁你覺唔覺有參賽者鍾意你?我梗係知係邊個,不過唔開名,私底下同你講。佢唔止係嗰種純尊敬嘅感覺,而係真係傾慕...」張佳添回應說:「感覺到少少,不過我唔會諗,首先我唔會對參賽者做呢啲,永遠一視同仁就唔會有further action(下一步)。(淘汰完就搵你學唱歌?)有啲淘汰者會話學唱歌,但我feel唔到其他目的。」張佳添坦言自己風流不下流,離婚九年以來遇到的女伴有接近50位,他說:「有啲真係曇花一現,有啲甚至已經唔記得咗...雖然我同兩位前妻分手時唔係好和平,不過之後大家都做番好朋友,我有兩個女,18歲同11歲,我而家係怕個大女唔知幾時先拍拖,我唔想佢一拍拖就天昏地暗沉晒船,拍拖唔好拍死一個,(咁樣教個女,男仔好慘!)咁男人係要被女人害嘅過程中成長呀嘛...我鍾意女人,但更加鍾意自由!就算好鍾意對方,如果對方想結婚都會say no!經歷過兩段婚姻之後,我知道婚姻嘅發明同愛情係冇關係!」

提到《中年好聲音》令幾位評判人氣急升,張佳添非常感恩,甚至遠赴加拿大時,連保安和司機都認出他,他跟周國豐和伍仲衡表示如果《中3》邀請的話,他們都樂意繼續擔任評判的工作,他們亦未知道賽制如何,會否接受專業歌手參加。伍仲衡建議羅力威參賽,周國豐說:「羅力威?佢肯唔肯呀?我懷疑佢唔肯囉!」

對於評判不時被罵,周國豐說:「製作人認為節目最緊要有人鬧!我想提提嘅係參賽者心態,參加任何比賽,心態好重要。有啲參賽者唔係想睇小佢,佢係冇可能贏到,聽完佢唱就覺得你死咗條心啦,但佢深信自己會贏,唔知係好事定唔好事,但呢份心態令佢覺得好痛苦。」而伍仲衡指:「好多參賽者個抗壓能力真係好低,有啲參賽者講一兩句就成個人謝咗,一係就唔順超!」至於賽制方面,張佳添認為賽制可以更精準,特別是計分方法,周國豐希望評判畀分數可以有小數位。張佳添說:「唔同集數唔同主題,對某啲參賽者真係未必太適合,好唔著數,尤其50強進入25強PK賽真係好慘,真係有好嘢會走漏,好講運氣,視乎有冇人揀你同埋幾時唱,我覺得可以modify少少。」

內容來源:https://www.youtube.com/watch?v=UK42R2W-EtQ&t=9089s

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓