香港便利店獲讚牛奶天堂?遊客熱買2款維記/維他牛奶:超好喝每次都帶回內地

文: 溫藹紅
2024.06.07

香港獲讚「牛奶天堂」?不少遊客來港都會幫襯便利店,其中有內地遊客形容香港是「牛奶天堂」,常見牛奶製飲品最少逾20款,涵蓋本地及日本品牌,如維記、牛奶公司、十字牌、明治meiji等,當中以2款最為受歡迎,並有遊客來港特意掃貨,認為是「來港必飲」,更指超好喝每次都帶回內地?

香港便利店、超市等遍佈各地區,除了地點便利之外,貨品種類亦有不少選擇。近期就有內地網民透過社交平台分享,指香港的連鎖便利店及部分超級市場,可以買到各式各樣的牛奶飲品,更被形容是「牛奶天堂」,又指款式多到「根本喝不完」,更要選上大半天才能決定喝哪一款

▼帖文▼

香港便利店/超市熱賣逾20款牛奶飲品

以香港某些面積較大的連鎖便利店為例,記者統計一間店最少有20款牛奶製飲品上架,當中涵蓋香港本地品牌如「維他」、「維記」、「牛奶公司」、「十字牌」等,亦有日韓品牌「明治meiji」、「韓國Binggrae」等 ,平均售價$5.5至$12不等。

▼牛奶飲品款式▼

2款維他/維記牛奶最受遊客歡迎 

牛奶款式多多,當中就以維他盒裝朱古力奶最多人提及,有遊客更指每次來港都必定會買,不少人更曾試過掃貨帶回內地。

▼內地遊客分享▼

此外,維記樽裝牛奶及朱古力奶同樣高人氣,認為奶味更加濃郁。大家又最喜歡哪一款呢?

相關文章:維記樽裝牛奶金蓋/銀蓋大比拼!成份味道大不同?呢款係奶粉沖製 網民:呢隻色最好飲

▼內地遊客分享▼

▼網民留言▼

資料及圖片來源:小紅書@yoyomak小紅書@紙箱上的貓小紅書@香港省錢六六小紅書@何阿姨hoayee

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓