林芊妤Coffee「自把自為」贈老公名牌袋被嫌 最終講大話令老肉勉強接受

文: 余美鳳
2024.06.07

34歲林芊妤(Coffee)自離巢TVB轉型成為瑜伽KOL,性感又健康嘅形象男女通殺,人氣非常高。Coffee不時都會喺社交平台分享生活小逸事,日前佢就「公審」佢嘅直男老公翟志榮(老肉)嫌棄佢送嘅禮物,唔少女網民都留言話好有共鳴。

同場加映: 中年好聲音2丨譚輝智為仔女做好榜樣追求成就 公開得獎感言:勿讓渺小顧慮成絆腳石

日前係Coffee老公老肉嘅生日,Coffee就好有心思咁為佢送上名牌旅行護照袋,事關老公舊嗰個終於都用唔到,佢留言:「這個旅行護照袋,是由老公從小用到現在也沒有更換過,以前有叫過他把這個袋換掉,他說:『有一天你又老又殘我也要把你換掉嗎?』好吧我沒話說了🌚然後最近他的「初戀」拉鍊破掉報銷了,我終於找到機會啦!一定要好好記錄這個歷史性一刻。」

片中見到老肉一開門就問佢「咩嚟呀又」,睇嚟都唔想老婆太破費,之後就打開不停檢查,指呢個新袋嘅拉鍊唔好用,多次話唔要,又指舊護照袋係佢嘅「luck」(幸運符)。Coffee就不停推銷,就指佢舊嗰個已經爛到用唔到,然後一手就掉走。而老肉始終都好猶豫,唔太想要,不停問買咗幾多錢,不過Coffee就講咗善意大話:「好平,我識人,有折,千幾二千蚊咋。」然而其實佢使咗$7,900購入呢個BV旅行護照袋,佢話絕對唔可以畀老公知道咁貴。老肉就叫老婆畀收據佢睇,之後仲上網搵:「我唔要呀真係……三千蚊?八千蚊?」

 

 

Coffee之後指自己老公暫時未拎去退貨,網民都留言大讚佢老公樸實,個性好好:「(舊袋)Ansett Australia - 間航空公司都執咗好耐啦;你老公真係好長情。我諗佢寧願你幫佢整返個拉鏈佢仲開心。」Coffee就回應:「應該係,但佢唔知道我等咗條拉鍊爛等咗幾耐⋯⋯⋯⋯⋯」又有人指佢應該同老公一齊揀,不過Coffee就話老公一定會話唔要。其實老肉長情都唔係第一日嘅事,而佢嘅囝囝彥彥都遺傳到呢個優點,之前Coffee將一張舊枱丟棄,換過一張新嘅畀囝囝,佢都係非常之唔開心,只想要番舊枱,畀重情嘅男人包圍,Coffee好幸福呀!

圖片來源:Instagram

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群請您睇】 "The Parallel Live" 音樂會↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓