林泳淘為愛貓讀寵物急救 細女入屋3個月勁重口味?

文: 余美鳳
2024.06.08

林泳淘(Wingto)一向是愛貓之人,今年1月20歲的愛貓奧奧不幸離世,難過但Wingto決定繼續她的愛心,收養貓咪,3月有新成員加入家庭,貓B女阿Boo正式入屋,即時令屋企一片混亂。教貓咪對資深貓奴Wingto而言絕對不難,不過曾面對過照顧老貓奧奧的日子,她近日決心參加「寵物急救入門班」,希望能夠更了解貓咪的需要。

Wingto原來參加埋VSH專科獸醫醫院所主辨的「寵物急救入門班」,更特別帶同阿Boo一齊上堂,仲成功完成課程畢業,獲頒證書。活動主辦人表示:「雖然作為一位資深貓奴,但貓貓嘅身體狀況,都冇辦法完全深入了解,加上見到而家生活條件比較好,多咗好多幸福肥嘅主子,所以為著有咩事起上嚟唔好揦手唔成勢,最近就帶咗呀Boo參加VSH主辨嘅寵物急救入門班。今次活動嘅目的,除咗等主人們喺遇到突發情況識得更好咁照顧自己嘅毛孩外,所有課程收益將用於SAA,支持佢哋嘅大遷徙活動,非常有意義。」

相中,見Wingto好用心學習,而Boo都乖乖做示範,網友直接大讚Wingto是貓咪的天使。Wingto表示入屋近三個月的Boo好似「子彈仔」一樣,夜晚鍾意狂奔,「上1秒係廳下1秒已經係你個頭隔離(籬)」,而Wingto在家做運動全身大汗淋漓,沒想到Boo竟然躲在她的上衣入面玩,難怪Wingto說:「條女好重口味!」種種有趣事,令Wingto將阿Boo暱稱為「喪Boo」。至於為何叫阿Boo,Wingto說:「原本因為林生(老公)之前隻愛犬叫毛毛,阿Boo又可愛又似埔埔本身個名,仲包含貓嘅性格兼小暱稱,但啱啱打完出嚟發現原來Boo裏面仲有oo呀!hahaha!!」相當有意思,有老友留言叫Wingto再收養一隻「米高華素基」,就可以圓滿,認真搞笑。

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓