港女搶到$0機票卻成千古罪人?媽媽1原因怒罵:你係咪低能嫁

文: 黃樂恩
2024.06.07

踏入6月,又到了中學生、大學生畢業季,相信不少人正計劃畢業旅行去邊玩!早前一位香港女生在討論區分享,計劃與一眾朋友齊齊去旅行,為了節省旅費,大家已達成共識一起去搶$0機票。沒想到,最後只有港女一人搶到平機票,雖然成功慳到1千多元,卻竟被媽媽瘋狂責罵,更直斥女兒是「低能」、「思維有問題」?

日前,有名港女於討論區上以「因為一張機票我成為了千古罪人」為題發文,分享她搶到免費機票卻被媽媽責罵的經歷。原來女事主打算跟朋友一起買$0機票去畢業旅行,卻沒想到最後只有自己一人搶到,雖然「平成千幾」,但航班回程時間較為不理想。媽媽聽後非常生氣,她認為去畢業旅行當然要「齊上齊落」,實在不解女兒為何要連買機票都要貪平,「好地地搶咩機票呢,差嗰千幾蚊開飯啊」,隨後更生氣到不再跟港女說話。

▼按圖看完整事件▼

這篇帖子迅速引起網友熱烈討論,但大部分人都認為媽媽是疼愛女兒,但說話方式實在太直接,甚至說得有點難聽。另有網友指出,媽媽很可能早已不想女兒去旅行,「因為覺得你嘥錢,但係又冇位入你,而家有啦,就搵啲樣嘢來講你」。

此外,亦有不少網友紛紛留言詢問搶$0機票攻略,「等咗幾耐先去到揀機票畫面?」、「有咩秘訣搶到,你用咩瀏覽器?」而港女亦有對此回覆,表示自己只是用一般電腦去搶票,她也沒想到會成功買到。

來源:Dcard

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓