家姐偷竊成癮 財物衫褲鞋襪樣樣偷?港女無助:連XX褲都偷?

文: 黃樂恩
2024.06.10

正所謂「相住好,同住難」,一家人同在屋簷下,難免容易會有磨擦,若遇上一個偷竊成癮的屋企人,真的會讓人不知如何是好!近日一名港女於討論區發文,指自己因經濟問題暫時搬回娘家住,與家姐同住一房,沒想到對方偷竊成癮,不單單是偷錢,就連個人貼物物品都會偷用,不管是衫褲鞋襪、護膚品,甚至連底衫褲都唔放過?

該名女生在文中提到,指家姐從小偷竊成癮,總是愛偷別人的東西,令事主忍唔可忍,才決定搬到外面與男友同居。直到近日,事主因經濟問題需搬回家中暫住,原本她以為家姐陋習已改,卻沒想到對方卻變本加厲,不但隨意偷用她的物品,長期帶男友回家睡覺,而且還會在社交平台大呻冤屈,「佢仲會響IG出Story話係我偷佢啲野...話我唱衰佢」。

▼按圖看完整事件▼

貼文一出,不少網民留言指「溝通沒用,問題係出係個人身上唔係你身上」,認為現在樓主只可以默默忍受,等儲夠錢後便馬上搬走。亦有網友建議她可搬到青年宿舍或是劏房司住,直言「租劏房的錢,夠當俾佢家姐偷野有突」。

▼按圖看網民回應▼

來源:Dcard

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓