53歲樊亦敏坦承因健康問題致感情坎坷 剖白「我身體狀況難生小朋友」

文: 羅志宏
2024.06.11

現年53歲的樊亦敏,於1991年參選港姐奪「最上鏡小姐」入行,近年憑處境劇《愛回家之開心速遞》「三太」一角入屋,最近更擔正《神耆小子》女主角。樊亦敏日前就接受電台節目《星光背後》專訪,憶述選港姐入行後,如何面對患上免疫系統病,導致甩髮及嚴重過敏的長期困擾。原來,健康問題除了影響樊亦敏的事業,更導致她多段感情無法開花結果。

樊亦敏20歲選港姐前,約16歲已拍下經典檸檬茶廣告,後來赴日本留學於暑假期間參選港姐,她坦言沒想過入行做明星,只是應母親的要求參選,「因為我細個自閉,唔識同人講野,阿媽思想比較前衛,想我學習同人相處。」對於賽前獲封大熱,最終只摘「最上鏡小姐」,三甲不入敗給郭藹明、周嘉玲及蔡少芬。

樊亦敏說:「攞到最上鏡之前我諗過係冠軍㗎!入到三甲當然好,入唔到都冇辦法,當年參選港姐令我眼界大開,又可以跟郭富城、黎明去瑞士拍外景。」對於外間指參選港姐會有不少富商追求,樊亦敏當選後亦曾被指與已故羅性富商交往,她回應時說:「參選港姐會接觸較多廣告商,而這些廣告商,大多是經濟地位比較好,因為我未婚,啲人見到我成日同呢啲人食飯,就會有緋聞嫌疑,都唔可以怪人。但你話富商,坦白講,我識好多人經濟能力都唔錯,但都係朋友,你見我到而家都好努力工作!」

從TVB到內地發展,樊亦敏先後傳過同吳京及何寶生拍拖,節目中,她直認過往戀情包括圈中人,「我的確有同圈中人拍過拖,都係正常男女互有愛意,都會正常計劃是否組織家庭。」原來樊亦敏這些圈中戀情,最終無緣開花結果,某程度上也與其自身健康問題有關,「先唔好講對方係邊個或者嚟自邊個圈,兩個人在一起係一門學問,再加上我識到的另一半都好奇怪,都有共通點,不是家中的獨子,就是屋企長子。響我果代,社會風氣認為佢地要負責傳宗接代。但由於我身體唔好,生小朋友會有問題,甚至係非常之難做到,亦因我身體狀況難生小朋友,畀唔到對方想要嘅嘢,我會諗,佢係咪會有其他選擇呢。始終結婚唔止兩個人,係兩個家族嘅事。」

談及對戀愛的體悟,現時單身的樊亦敏表示十分隨緣,比起感情關係,她直言更重視自己對社會的貢獻,「唔覺得冇伴侶係遺憾,反而可惜自己冇足夠時間同資源為社會做多啲嘢。」事實上,她的俠義事蹟亦導致過不少緋聞,事緣早年樊亦敏仗義為意外中風癱瘓的劉家輝追討逾百萬財產,事件曝光後,亦曾被外間揣猜二人關係。

對此,樊亦敏說:「最初啲人以為我一定同師傅有啲嘢,你先會走去幫佢,好難怪人,有啲人真係會咁諗嘢。而家事實證明,我唔一定係師傅邊個先會幫佢,成為呢件事嘅焦點係意外,純粹有一大班朋友幫手,當中有律師、醫生,只有我一個係圈中人,就變成焦點,成件事我唔敢居功。」

 

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓