《中年好聲音3》加新條款叮走200人 44歲前男歌手被老友老婆爆好想玩

文: 余美鳳
2024.06.14

綜藝節目《中年好聲音》叫好又叫座,收視及討論區都爆晒燈,連帶參賽者及得獎者們的人氣都越來越高,出歌、開演唱會兼瘋狂接騷。《中年好聲音2》剛剛3月完騷,古淖文、譚輝智及顏米羔等短短三個月已經有不少的演出邀約,而TVB亦希望繼續承接氣氛,立即宣布開始《中年好聲音3》招募,昨日正式開辦記者會,由「中1」、「中2」生以過來人身分呼籲大家勇敢追夢。

同場加映:父親節快樂| 鄭俊弘兒患天使綜合症最享受沖涼 感激囝囝:佢令我學識活在當下

《中年好聲音3》正式展開全球招募,TVB邀請「中1」、「中2」參賽者拍攝宣傳片,昨日亦開辦記者會,歡迎世界各地的實力唱將參加海選,會上周吉佩透露有曾經出道的朋友有意參賽,他鼓勵對方不需要猶豫,因為比賽無論輸贏都一定有所得著,而且中年人能夠追夢的機會不多,應該要好好把握。

「中2」參賽者顏米羔、梁思傑、王嘉明、甘永傑、梁浩賢及節目導演潘文龍昨晚在「輕鬆啲」YouTube Channel開直播,邀請到「中1」師兄周吉佩和顏志恒到場,他們都積極呼籲大家參加《中年好聲音3》比賽,不過梁思傑笑言:「我留意到啲細字,《中3》報名條件有啲唔同,原來我哋想玩都玩唔到喎!」甘永傑笑言:「係呀,上一集先講完(王嘉明再參賽),但好似話你哋唔畀參加喇喎!見到有個條款,中1、中2嘅100強都唔得。」王嘉明笑稱改名再參賽,甘永傑說:「唔係喎,你可以Check Check個分數,如果你係108強,你有機會係嗰8個,就有機會。」

 

 

《中年好聲音3》預告開辦丨譚輝智羅啟豪竟開煮食節目? 顏米羔喜遇「撞樣」視帝如願同框

有網友建議甘永傑嗌老友丁子高參加,甘永傑說:「其實我覺得佢《中1》已經想參加,我覺得佢真係好想參加,佢係我身邊真心鍾意唱歌鍾意到爆嘅人,每日都唱歌三、四個鐘呀自己,冇嘢做就喺屋企唱歌,癡線,有冇咁鍾意唱歌呀?」大家都齊聲呼籲丁子高參賽!

丁子高曾經於1999年參加全球華人新秀歌唱大賽,亦有組織過樂隊組合VRF,最深入民心的歌曲是《寒冰掌》,但VRF最後在2002年拆夥。丁子高愛唱歌都不是秘密,曾經擔任老婆楊千嬅演唱會嘉賓,兩人合唱《飛女正傳》一曲成為經典,結婚之後,他專心做千嬅的經理人退居幕後,但偶然都會「夫妻檔」亮相內地的綜藝節目。在《芷珊約您》節目中,丁子高亮相回應楊千嬅的演出時,他自信稱千嬅表現得好全因有他的鞭策,而千嬅都有提到:「佢而家係因為丁總呢兩個字耽誤咗佢《中年好聲音》,其實我對佢好有信心呀如果佢參加!」連老婆都撐,黎芷珊都即刻慫恿丁子高今屆報名。

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓