SPYLING丨單飛李芯駖心繫COLLAR團魂行先 入行後堅持做自己:粉絲更支持

文: 余美鳳
2024.06.15

女團COLLAR成員李芯駖最近推出首支個人單曲《SPYLING》,成為團中第三位單飛成員。透過新歌呼籲大家告別虛假人設,誠實做自己,芯駖笑言入行後反而更能保持真我:「係《全民造星IV》嘅功勞,因為係真人騷,拍攝呢半年,大家(真實性格)都表露無遺,想扮都扮唔到!」

同場加映:父親節快樂| 鄭俊弘兒患天使綜合症最享受沖涼 感激囝囝:佢令我學識活在當下 

繼邱彥筒(Marf)及陳泳伽(Winka)之後,芯駖正式推出單飛作品《SPYLING》,大曬舞技及性感間諜造型之外,唱腔亦較平日高音,令歌迷甚為驚喜。歌曲講述生活中人人都像間諜,為免被別人看穿心中想法,會刻意掩飾自己,倒不如放低一切人設,誠實地活着,給自己喘息空間。

芯駖自言入行前,曾自我訂下不同人設:「因為我入行前有太多唔同角色(工作),做過跳舞老師、排舞師、道具師、燈光師…對住唔同學生,都有唔同人設,反而入行後統一番(個性)。」因《造星IV》入行,芯駖笑言比賽期間,大家日對夜對,習慣真性情面對鏡頭:「反而入行後有段時間曾經收埋自己,因為擔心自己做得唔好,好緊張、唔適應;依家累積咗唔同經驗,又做完COLLAR演唱會,人都放鬆番啲。」世代不同,明星不再是遙不可及。「依家網絡好透明,大家距離好近,喺社交網好多互動,成日分享日常諗法、生活狀況等等。有啲嘢偽裝唔到,如果要扮柔弱人設,成日扮受害者,但真實嘅我好tough,咁樣會被人睇得出。做番自己,大家其實唔會介意,反而粉絲會更加支持。」

​​​芯駖給人堅強的感覺,她自言並非因不想表露脆弱一面而故作堅強,而是她的性格本是如此。曾有不愉快童年的她,從小練成硬淨個性:「呢個係真實嘅我,我習慣頂硬上,習慣好多嘢自己處理,仲要照顧媽咪呢,所以唔可以冧。我慣咗報喜不報憂,就算對住相識多年嘅朋友,我都會自己哽咗先,搞掂先再同佢哋分享,等佢哋唔使擔心。」

舞蹈員出身的芯駖,一直苦練唱功,到後來越見進步,她獻唱已故天后梅艷芳歌曲《似水流年》收獲不少讚賞,到了《SPYLING》更挑戰較高音的唱法,她笑說:「監製想我用另一把聲配落首歌,聽出嚟又幾特別,不過歌詞好密,錄音嗰陣有少少哽親!」她在唱歌方面下了不少苦功,「每日幾忙都好,都會練唱歌,同埋跟唔同唱歌老師去學。之前演唱會每個人都有solo,真係每日好努力練,靠肌肉記憶,唱到把聲拆咗,好返又再練過,練成一把比較穩定嘅聲。跟唔同朋友合作都學到好多嘢,例如之前同Angela(許靖韻)合作,發現原來一句歌詞可以咁表達,可以咁溫婉好聽。」

提到希望合作的歌手,芯駖興奮說:「我好鍾意Gareth T.(湯令山),佢啲歌好入腦,會成日記住,係好真實嘅texture(質感)。希望有幸合作嘅前輩歌手有好多,雖然知道自己冇乜可能,例如Eason(陳奕迅)、偶像林憶蓮、王菲、Sammi(鄭秀文)等等。」

擁有自己的單飛歌曲,代表演藝夢想再踏前一步,但芯駖暫未想過擁有自己的solo演唱會:「好遙遠,自己覺得以團(COLLAR)行先!因為我哋由女團開始,大家風格唔同,冇重疊,擺埋一齊好多元化、好好睇,7個人代表女性大部分面向,結合埋一齊,係一個好大嘅能量球!將來solo開騷與否,我想等個團發展好穩定先,或者團嘅作品出夠先!」團魂超強的芯駖想為COLLAR貢獻更多,希望COLLAR在廣東歌樂壇站穩一席位:「希望我哋個團被看見,其實廣東話歌都有好多快歌,都有女團可以睇下!」

撰文:李潔盈
攝影:何家賢
場地:No.5 Studio
髮型:Ricky Lam
化妝:Cathy Zhang
造型:Daniel Cheung
服飾:Helmut Lang from Lane Crawford, Isabel Marant, APM Monaco(首飾)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓