中年好聲音2丨譚輝智未慣做公眾人物要注重儀態 每年父親節送爸爸譚握籌心意卡

文: 余美鳳
2024.06.16

《中年好聲音2》亞軍譚輝智近日聯同商人爸爸譚握籌接受港台節目《舊日的足跡》訪問,譚爸爸被問及當上星爸的感受時表示,看見兒子唱歌時那份滿足感已很足夠。「做爸爸就是希望子女開心,又不是急於要他賺錢養家。」輝智強調父親對自己影響甚深,特別在待人接物方面。「爸爸經常教導我們要對別人禮讓,抱這態度待人,不論對發展友誼或事業皆有所得着。」

同場加映:父親節快樂| 鄭俊弘兒患天使綜合症最享受沖涼 感激囝囝:佢令我學識活在當下

 

外間指輝智在比賽中選唱《記憶棉》是故意讓賽,以免阻礙自己的生意和家庭,輝智回應說:「如果可以控制就勁喇,我估自己係三甲不入,得到亞軍已經超乎我想像。古淖文唱《Feeling Good》, 根本我唱咩都贏唔到,結果都係一樣。其實我本身想唱陳奕迅嘅《大個女》,唔係為比賽,純粹希望送畀個女留念,但可能成績會仲差。」

當上亞軍後,演出機會接踵而來,輝智的人氣亦越來越高,不過他坦言仍未習慣成為公眾人物,並指會時刻儆醒自己注重儀態。譚爸爸特別提點輝智:「要投身歌唱行業,必須要有實力,掌握箇中難度。要有心理準備,好事發生咗,亦有可能好快消失。」輝智認同要入行就要作最壞打算。「拉姑(狄波拉)都有畀意見我,特別係心理質素方面,佢教我點準備唱歌,點用聲。佢有好多秘方,但我唔公開得,人人知就唔係秘方啦。其實到而家我都唔知拉姑點解鍾意我,可能覺得我『傻傻地』。我好感激佢,佢知道我喉嚨痛,會畀我補品我,我感覺好幸福。(驚唔驚佢個仔謝霆鋒呷醋?)如果真嘅話,不如我哋見吓面,我都好想見到佢呀!」

入行後機會不斷,先是個人演唱會再有個人單曲推出,輝智笑言渴望與天王合作,「我係張學友粉絲,如果見到佢,我會暈。我係聽佢嘅歌成長,佢所有歌我都喜歡,每一首都聽好多次。仲有陳奕迅,我好喜歡佢後期嘅作品,好有深度。女歌手方面,我欣賞容祖兒,近排睇咗佢個演唱會,覺得佢好勁,聲底好厚、好勁。」

 

 

38歲的輝智自言人生中最滿意現在,「完成咗自己心願,下一個夢係有自己嘅代表作,即使路唔易行,幾十年後都會留低一、兩首歌,大家一聽就知道係我嘅歌,呢個係我目前唯一目標。」對於輝智的未來,譚爸爸忠告道:「做人要有目標,但唔好訂得太高,否則每日都會失望。要顧及健康,用樂觀態度去解決問題。身為公眾人物,擁有多咗,煩惱自然會多,根本冇可能完全解決,唯一係自己個心唔當係咩一回事,咁就已經解決咗。」

對於如何度過今年的父親節,譚爸爸笑指一切待子女安排。「佢哋最鍾意唱《真的愛你》,父親節禮物方面,輝智喺英國讀廣告設計,咁多年來佢都會親手造賀卡,阿哥、阿妹就會簽名寫幾句說話送畀我。我好珍惜,把佢哋一張一張咁包好,幾十年咩可以掉,唯有呢啲卡我唔捨得。而家我開始收藏七個孫兒送畀我嘅卡當做寶!」

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓