公屋男搬入私樓列3點差異 呢樣極大分別?1句話惹熱議見盡香港人心態...

文: 黃樂恩
2024.06.20

住公屋不但租金實惠、而且免管理費及差餉,成為不少港人平價上車的好選擇。但亦有部分人認為私樓生活比公屋好,近日有港男分享自己由「公屋仔變為私樓仔」的見解,除了保安方面、鄰居質素較公屋好,他在帖文中特別提到一項設施,激讚可以大大提升衞生狀況?相關帖文很快在網絡上引起關注,大批網民留言討論,即入內文睇睇啦!

最近LIHKG討論區上,有連登仔以「講講我由公屋仔變私樓仔所見」為題發帖,表示自己從小到大跟父母一齊住公屋,直到結婚後買了一個私樓單位,才正式搬離公屋,他大讚住私樓有3大好處,除了保安較盡責、鄰居質素好,更激讚私樓設有垃圾房,完全跟公屋不像,放到「周圍都係垃圾」?

▼按圖看完整事件▼

帖文很快引來網民的熱烈討論,留言兩極,有人認為樓主是因為自卑住過公屋,才會力數公屋缺點,「搬咗去私樓好威?」、「搬去半山別墅你都曾經係一條公屋狗」、「身上嗰浸徐都係『公屋徐』」,並在留言中反駁樓主觀點,指現時新式公屋都設有垃圾房,受鄰居滋擾等特殊情況下還可以申請調遷,並表示「公屋有好鄰居,私樓亦有西人鄰居」。

但也有部分網民贊同樓主看法,直言「嗰陣窮酸想即刻掉頭走,公屋完全唔係人住」,指出部分網友唔抵得人好,「見盡香港人心態,有樓笑無樓,私樓笑居屋,居屋笑公屋」。

▼按圖看網民回應▼

另外,亦有眼利網友發現該篇文章原來是2020年的舊文,當年有人在香港討論區上發帖,無論是標題內文都是一模一樣,「真係唔明copy討論對樓主有咩好處」、「唔好咁懶唔自己作都搵AI幫下手」。

來源:LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓