30歲港男「啃老」未返過正職!爸爸溺愛寵上天 重男輕女1句話細妹極委屈

文: 黃樂恩
2024.06.25

雖然現時社會提倡男女平等,但有不少家庭還有「重男輕女」觀念,最近有港女在討論區發文苦訴,大呻自己生於一個重男輕女的家庭,家中有一個30歲的「啃老阿哥」,整天無所事事吃喝玩樂,過著無憂無慮的生活,爸爸還打算百年歸老時把哥哥交託給她,令她十分委屈...

在Dcard討論區上,早前有港女發文苦呻家中有一個30歲的「啃老阿哥」,她在文中提到自小住在公屋,直言本身家境已經十分差,家人卻重男輕女,偏心哥哥,過份溺愛下把哥哥寵到無法無天。港女續指,哥哥不但沒有從事過任何正職工作、未曾給過家用,而且就連家頭細務都一竅不通,更讓她想不到的是,「(爸爸)打算縱佢一世,佢老咗可能打算情緒勒索我叫我幫手養」。

▼按圖看完整事件▼

帖文一出,很快引來網友熱烈討論,有人笑稱事主哥哥完全是「人生赢家」,但也有不少人表示曾有相同經歷,紛紛留言安慰事主,「同樓主情況差唔多,但我無咁仁慈,未來一定會斬纜」、「明白樓主嘅心情同現況,我同你差唔多 如果樓主真係要離開屋企亦都會支持,但希望唔好一時衝動。」

▼不少網民有相同經歷▼

亦有網友認為,若事主遲遲不搬離家裡,這種狀況只會一直持續下去,故紛紛建議她「畢完業搬走」、「搬出去住,咪幫啦,唔通你真係想養你阿哥一世咩」,大家又有何看法呢?

▼按圖看網民留言▼

來源:Dcard

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓