直播靈接觸|江美儀修行地藏經造就靈體搵上門 被測出前世死於二戰胎記有意思

文: 羅志宏
2024.06.26

TVB Plus(82台)靈異節目《直播靈接觸》昨晚(25日)一集邀來視后江美儀和《通靈之王》第一季冠軍「裸泳」羅泳嫻擔任嘉賓。主持梁思浩與江美儀相識多年,梁思浩於節目中更笑言第一次見到江美儀時以為她被鬼上身。而江美儀就大爆修行地藏經,曾造就靈體搵上門求助。

節目中,羅泳嫻以自己設計的塔羅牌測出美儀姐的前世今生,隨即依牌直說:「你前世做過有錢人,做過幫窮人嘅人,亦都做過容易同人爭執嘅人,你對上一世有可能第二次世界大戰過身嘅人。」江美儀聞言即時點頭,原來有師傅講過同一番說話,美儀姐再露出頸上的胎記,師傅說胎記位置便是美儀姐前世受致命傷的地方!

羅泳嫻續說:「你二戰時捱餓都會犧牲自己去幫人,呢樣好加分,所以你今世生得靚同埋名成利就,你今世嘅任務係淡薄名利。因為你任務係淡薄名利,所以(個天)更加畀你,你依家隨住年齡增長,你會愈追求平和嘅感覺,但係工作就咁追住嚟畀你,所以你唔使擔心冇嘢做!」其中一張牌是「歡慶牌」,該牌與修行念經有關,事有湊巧原來美儀姐正在修行地藏經,羅泳嫻說:「你愈修行智慧就愈高,所以好多靈體會搵你幫手,因為佢哋唔知點做,搵你靈體有一種特點,就係比較執着唔識走。」

梁思浩講到:「以前友台拍劇係喺清水灣製片廠拍攝,化妝間同廁所都好陰森,當時我同陳煒拍緊另外一套劇,夜晚點幾鐘我入到化妝間,喺最尾嗰度見到有個人喊,我話唔係咁猛嘛?我行近啲睇,佢仲喺度抽搐喊緊,之後聽到有呼吸聲,即係係人嚟啦,之後佢擰個頭埋嚟,個妝又白又有啲燈打落去,我即刻嘩咗一聲!我出於關心問吓佢咩事,原來佢嗰時情緒麻麻,自此我哋成為咗朋友。」美儀姐則笑言忘記了這件事。

江美儀自言屬於靈異體質,不時有「朋友仔」會找她幫忙,她說:「都係報夢多,姑媽喺我幾歲時已經走咗,佢走咗冇幾耐,我發夢見到佢,佢同我講嗰邊生活係點。」江美儀又透露已過世的爺爺和叔叔亦都有報夢找過她,之後再大爆一個靈異經歷,她說:「我以前學畫畫,識咗個朋友C太太,佢因為丈夫過咗身,所以嚟學畫畫,識咗佢之後做咗好好朋友,有次去佢屋企食飯,先知佢先生原來走咗。」

直到C太太的細仔結婚,美儀姐竟發夢見到素未謀面的C先生,原來C先生想拜託她做一件事,她說:「佢話有份禮物想送畀個仔,但佢話唔係畀結婚嗰個仔,而係大仔,之後我見到一道牆櫃有好多衫,下低擺咗個矮櫃,入面有一個雞同龍嘅筆,佢話想送畀個仔。」翌日睡醒後,美儀姐即時打電話給C太太告知這件事,C太太真的在床頭櫃找到一個雕有龍和雞的玉牌,之後將玉牌送給大仔,美儀姐說:「之後我買花去拜C先生,同佢講番已經幫咗佢完成心願,夜晚瞓覺又見到C先生,佢同我講唔該晒。」

同場加映:【著數慳家王】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓