93歲黃夏蕙公開最新健康報告 完成心願難得與子女「齊人」食飯

文: 余美鳳
2024.07.06

現年93歲嘅黃夏蕙早前有感自己體力下降,更舉行「最後派對」交低自己嘅基金會「夏蕙之家」,唔少網民都好擔心佢健康出問題,日前佢就同囡囡Maggie拍片交代目前身體狀況。

 

Party Queen黃夏蕙 4月28日舉行最後一場派對,派對上佢都表現得好有活力,仲同唔少契仔、契女同契弟、契妹進行上契儀式,正式放低佢一直苦心經營嘅慈善事業。黃夏蕙上年曾短暫離開香港,但如今佢就表示唔會再去外國,早前佢同細女Maggie拍片,都有交代點解,細女Maggie表示:「佢喺三藩市住咗6個月,咳得好緊要,佢話佢唔會再返美國,主要係佢腳痛,佢上台要靚着啲高踭鞋……都好多謝香港咁多人錫佢。」

 

 

夏蕙雖然覺得身體唔妥,但都冇做Body check,終於今次Maggie同媽媽去做咗檢查:「check下佢智慧去到邊,畀啲年過70歲老人檢查有冇老人癡呆,個test係30分底分,佢去到29分。」片中另一主持人就表示呢啲測驗唔簡單,所以可以拎到29分證明佢仲係好精靈。Maggie續指:「血壓normal啦,偏低少少,醫生話唔使緊張……腳痛呢幾日又話冇事,媽咪得到你哋支持長命百二歲!」

 

 

夏蕙最後總結,都表示終於可以放低基金會:「好感激我個女,我個女由細到大都take care我,我冇人傾訴就打畀個女,我個女咩都做足,做到我好滿意。我真係好多謝好多人咁支持我,我唔係話退休,我唔想自己去搞喇,希望後生將個慈善基金搞好佢,唔使我咁辛苦。」Maggie補充,佢同一班兄弟姊妹都完成咗媽媽另一個心願:「之前媽咪打畀我都有個心願,希望兄弟姊妹齊人同佢食餐飯,我哋有做到,嗰晚非常溫馨,好難得嘅機會,因為啲兄弟姊妹個個都好忙有自己生意,平時我都係分開同呢個食、嗰個食……」夏蕙表示好欣慰:「我4個仔一齊,兩個女一齊,仲有一個女因為喺加拿大,所以就嚟唔到,我七個Bb,齊晒喇,好開心,家庭幸福,係真真正正我需要。」

92歲黃夏蕙感欠恙辦最後派對 望與七名子女合照:我時間無多

圖片來源:YouTube截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓