有片!美利酒店員工激動爆粗鬧客:X你咪X你囉 酒店回應致歉員工下場曝光

文: 溫藹紅
2024.07.08

網上流傳一段香港美利酒店員工,狂用粗口鬧客的影片,顯示該員工當時身穿制服,並連環用粗口「攻擊」拍片者,如「X你咪X你囉阻X住哂」 、「X你老母臭X」, 期間更以惡劣態度著對方離開,暫時未知事件始末。記者已向涉事酒店查詢並獲得回覆。

5星級酒店職員爆粗鬧客 網民批前線態度惡劣

日前(5日)多個網上群組瘋傳一段酒店員工的片段,顯示該員工當時正在當值,疑與拍片者出現爭執,期間更以粗言穢語待客。

從片中可見,涉事地點背景為香港美利酒店,該員工當時身穿制服,凶神惡煞走向拍片者,並喊「影乜X嘢」,又著對方「行啦!X你咪X你囉阻X住哂」、「X你老母臭X」,及後一名女子上前分隔二人,並以普通話勸說「不要吵啦不要吵...」影片至此結束。

▼影片截圖▼

香港美利酒店致歉:影片來自2023年6月 該員工已不再酒店工作

記者已向香港美利酒店作出查詢,並獲回覆指該段網上影片來自2023年6月,記錄了一名酒店員工與公眾人士之間發生的紛爭。

▼酒店回應▼

近日另一間酒店發生同類型事件,麗豪酒店職員與一名男顧客以粗口互相狂轟,引起全城熱議。

相關文章:

沙田麗豪酒店職員客人爆粗互鬧 酒店後續處理曝光 網民同情服務業:人有底線

網民反應兩極:服務業態度輸晒 VS 講粗口未必唔啱

有關片段在網上瘋傳,引來大批網民嘩然,不少人留言討論。有人批評「五星酒店咁嘅質素,真係嘆為觀止」、「佢知唔知自己着咗制服」、「做前線服務業甘態度已輸晒,難怪香港人離港消費」。

▼網民批前線服務態度惡劣▼

不過,都有網民認為片段僅顯示員工爆粗,未有交待完整事件 始末,有不公平之嫌,「條片冇頭冇尾,講粗口嘅都未必唔岩嘅」、「人哋唔會一開口就問侯你,是你屢勸不走先會咁做」,又指「公平啲你(拍片者)攞前傅出埋嚟」。

▼網民質疑片段「無頭無尾」▼

此外,有人更聯想起去年11月初,圍方停車場保安員與司機爭執的事件,當時涉事保安員態度惡劣,喝罵「同我躝啦,喺度做咩?搞事?」更指「躝即係爬…唔識躝咪爬」,態度囂張引來全城譁然。事後保安公司公開致歉,涉事2名保安員已被解僱。

資料及圖片來源:Facebook@的士司機資訊網 Taxi

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓