伯伯「駐守」旺角的士站呃小費!用1招問人拎錢!唔畀錢即阻開車

文: 梁穎心
2024.07.09

近日,有網民在社交平台上分享在旺角東的士站目擊濫收小費經歷,網民表示當時有名老漢在旺角東的士站駐守,並主動為乘客開的士門繼而要收取小費。網民指「再前一個家庭 上到車無比佢 佢就唔肯縮手直到人比錢佢」,狀甚無賴。

日前,有網民在Threads發布影片,指自己在旺角東的士站目睹無理索小費的遭遇。網民稱在的士站候車期間,「發現有個伯伯幫人開的士門跟住問人收小費」,離譜的是「再前一個家庭 上到車無比佢,佢就唔肯縮手直到人比錢佢。」點擊看事件詳情

索取小費過程逐格睇

從網民的短片可見,上手乘客臨上車前有將東西交至老漢手中,依拳頭合攏程度估計是硬幣小費。

 

片段發布後,迅速引來不少網友筆伐,有網友批評乞小費行為可恥,「自動門 佢幫乜野」、「隻門係的士司機開,同個呀叔無關」、「哩D行乞手法喺70年代先至有,之後已冇見過。外國遊客見到真係會覺得香港係第三世界。」亦有網友補充「晌旺角火車站掹雞翼,超過廿年」、「呢個阿叔好耐㗎喇,長期響站頭⋯有次見個的士司機落車同佢互X,仲追住佢,佢先肯收手。」

發文的網民指自己不喜歡這種收小費方式,「所以我心入面已練習定打算同佢講: 唔洗幫我開啦我自己黎唔該!」懷疑自己當時臉色不善,「到我嗰時佢竟然無問我收錢。」有網友提醒當遇到類似要企硬,「呢d人都係欺善怕惡,我記得我係好快咁自己開車門唔俾佢幫我開」

來源:Threads

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓