熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   【總合集】多到夠出書喇!《世界零距離II》方東昇金句字典

【總合集】多到夠出書喇!《世界零距離II》方東昇金句字典

海龜外殼色澤鮮艷為之靚龜,今次我就抱得美人龜喇 (圖: tvb截圖)
2015.10.16

文:陸師弟

《世界零距離II》今日最後一集都做完,昇爺足足陪了我們兩個星期,下星期無得睇真是有點不捨!重溫一下,他在第二輯《零距離》講過的金句,真係多到可以出本小字典,昇爺我幫你精選了第二輯金句,如果真係出字典,不如找我做編輯丫!

1. 呢度最多的唔係企鵝,係沙

2. 如果你問我呢條係咩路?真係唔係路

3.有人話企鵝有3歲小朋友智商,所以以後話「呢D野3歲細佬都識」,可改為「呢D野企鵝都識」

4.當身邊一切如風,感覺像香港的寒冬

5. 蛋有蛋味,企鵝蛋有企鵝蛋味

6. (同企鵝改名) Please be seated,成日企辛苦,所以「請坐」

7. 工欲善其事,唔好發脾氣

8. (著太空人制服見航天中心總監)總監:你是太空人有任務? 方:對,上月球

9. 無論動物世界與金融市場的大鱷作風都係快、狠、準。所以對付大鱷的不二法門就係更快、更狠、更準

10. (列支敦士登足球隊) 是有骨的魚腩

11. (講出字正腔圓急口令)郵差叔叔送信純熟迅速送出(講出字正腔圓急口令)郵差叔叔送信純熟迅速送出 (圖: tvb截圖)

12. 在跌低的地方爬返起身,從來都不容易

13. 成個老襯,士氣大振

14. 海龜外殼色澤鮮艷為之靚龜,今次我就抱得美人龜喇海龜外殼色澤鮮艷為之靚龜,今次我就抱得美人龜喇 (圖: tvb截圖)

15. 五行欠「水」,開世界零距離公司只差一步

16. 浪花一朵朵,誓言講咩都聽唔清楚

17. You Jump, I Jump,一往情深!

18. 幫海龜改名「龜宿」,希望佢搵個好歸宿

19. 同樣等上樓, 佢地係等上樓買野

20. 人怕素顏,樓怕爛尾

21. 唔使行運都一條「龍」(排隊)

22. 導遊提醒8個字:「風光如畫,治安奇差」;方的感受都是8個字:「又期待,又怕被傷害」導遊提醒8個字:「風光如畫,治安奇差」;方的感受都是8個字:「又期待,又怕被傷害」(圖: tvb截圖)

內容評分
評語