熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   埋單$2500只願俾2毫貼士,港女嫌男友孤寒嗌分手!?

埋單$2500只願俾2毫貼士,港女嫌男友孤寒嗌分手!?

2016.02.23

究竟去高級餐廳食飯,埋單找數不給貼士是不是「罪無可恕」?有一位女網友甚至因此打算跟男友說分手。網友A小姐近日在討論區發表以「真心頂唔順男朋友連幾蚊tips都拎」為題的文章,指和男友去高級餐廳食飯,原本男友的安排貼心,而且餐廳環境和整頓晚餐的氣氛都相當不錯,令A小姐對男友加分,這一餐由男友埋單都接近$2500,而找錢時,男友最終只給兩毫子貼士,令A小姐覺得男友孤寒,而且面子盡失,A小姐認為孤寒男友將來一定無法給自己幸福,所以晚餐過後令A小姐萌生分手念頭。

配圖:dailybackground

 

A小姐原文如下: 

圖:香討截圖

 

說到如此「嚴重」,網友當然群起評評理,大部份網友都覺得A小姐男友其實並無做錯,反而覺得A小姐唔識寶,應該珍惜這位對女友出手闊綽,對外面知慳識儉的男友,有網友提出的理據是餐廳已經收取加一服務費,所以貼士只是額外打賞,並無非給不可的道理。

內容評分
評語