熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   惡搞黎明rap住揸車 阮兆祥挑機「橫掂hip hop」

惡搞黎明rap住揸車 阮兆祥挑機「橫掂hip hop」

2016.03.14

藝人阮兆祥一向是眾所周知的扮嘢達人,為了宣傳五月尾在伊館舉行的楝篤笑,祥仔發放了幾段惡搞短片,讓大家熱熱身,繼模仿「大帽山港女」,祥仔最新力作竟然將天王搬上檯,模仿黎明(Leon)早前在Facebook上載邊揸車邊rap「橫掂hip hop」的片段。

 

這個是穿白tee、黑超的黎明。 

圖:FB@LLLeonaLai截圖

 

而個是穿白tee、黑超的「偽」黎明,實為阮兆祥!

圖:Youtube截圖


話明係扮嘢達人,祥仔當然抓緊天王神髓,除了跟足白tee、黑超的造型和以王力宏的歌曲做背景音樂,祥仔rap的節奏和唱腔都與Leon神同步,他保留了原本「Yeah, yeah, yeah橫掂揸緊棍波車」的開場白,而後面開始狂爆「祥式金句」,好似「用棍嘅係棍波車,用腳踩嘅係踩波車」。

另外,祥仔在rap詞中諷刺香港的簡體字風波「中文traditional,識睇就識睇,唔識睇就揀嚟睇,唔好要全村人跟你學簡體」,兼寸爆「亞視死唔斷氣」,rap出「有股東就冇人工,有人工就冇股東,員工無得出糧好陰公」,相當爆笑抵死! 

 

影片來源Youtube,如遭刪除請見諒。 

 

其他精彩熱話

>>>>變身爆肌學生妹!金鐘國水手裝反串女團GFriend

>>>>真正唱出香港!周國賢準備去夏威夷唱廣東話歌?

>>>>網上瘋傳「男神座位表」!你最想坐邊位型男隔離?

 

 

內容評分
評語