熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   每一個人身邊,都有一個自稱舊同學的保險佬

每一個人身邊,都有一個自稱舊同學的保險佬

2016.03.21

文:抒文

  

不知道從什麼時候開始,你會發現身邊突然出現一個保險佬。你對佢沒有特別印象,佢可能只是大學時其中一個semester project合作過,但過後碰面也沒有點頭的同學、又可能係o-camp時候曾經玩過的camp mate、更可能只是high table dinner一面之緣的人、當然也有可能……是真的白撞。

有一天,你們在街上碰到,對方會以一句「記唔記得我啊」做開場白,比「猜猜我是誰」還要詭異刺激,這也開始了你們之間的對話。

佢首先會同你講好耐無見,再動之以情,說有點想念以前大學的好時光,又後悔以前沒有多約出來見面玩樂。於是你被牽動了情緒,慢慢的,你也真的開始懷念那些逝去的日子。

漸漸地你們的對話因為「開始熱絡」而深入,佢關心你投入社會之後的發展,「搵咗咩工」,「月入幾多」都係佢關心的重要指標,特別當聽到你說養到自己又養到屋企,佢會戥你高興,甚至眼神帶有一絲興奮,因為你開始係佢杯茶,佢想對你因「財」施教。

當時還是「很傻、很天真」的你馬上會問返佢而家做咩工,佢會話畢業之後做過幾份工,有D人工低有D就太辛苦,所以最近決定做返啲有意義嘅嘢。

你問佢咩係有意義嘅工,佢會答:「Financial Planner。」

個心離一離之後,你開始想起最近看facebook時隱約掃過佢嘅status,印象中都很正面,先是一句「感謝朋友們和客戶的信任和支持」、後來又有一個post, tag自己喺醫院,然後話「client專心休息, claim保單的事交比我」(其實client入醫院,你有沒有必要放上facebook賣廣告好此張揚?病人/client有私隱應該是常識吧?) ,兼且三天兩日就會去玩,說多謝公司獎勵,仲要係weekdays。你開始後悔自己無練成「保險佬雷達」,竟然仲同佢傾咗咁耐計,仲要連人工多少都講佢知。

對話結束後,佢輕輕遞上自己卡片,叫你有咩問題隨時搵佢。於是你托詞「得閒飲茶」,在離開後轉個角落便加速逃離現埸,以為咁就可以離開「保險佬雷達」,卻發現自己真的太天真了。

因為你入得雷達,你就好難走到,見你無主動搵佢,佢會定時定候同你whatsapp,又同你講「唔好介意我咁煩,當你係朋友先咁講,人有時真係今日唔知聽日事,保險呢……下刪一千字。」。

你表現出沒有興趣,一次兩次三次之後,佢感受不到回報的氣息,便會慢慢離開你的視線。

於是你開始從這次經驗得到體會。在以後的日子裡,你明白到霎時出現在你身邊的人,不管說話有多動聽多感人,未必是你能信任的人,相反,真正關心著緊你的人不會只是霎時才出現,而是無論你什麼時候需要幫忙,只要能力上和時間上許可,對方都願意幫助你,沒有時限、沒有任何隱藏潛在的利益回報,更沒有用完即棄。

 

本篇圖文獲作者抒文授權刊登,未經准許,請勿轉載!

抒文 Facebook:https://www.facebook.com/sharefeeling2015/ 


作者的其他文章:

>> 我們其實為寂寞而戀愛
>> 你份糧包唔包埋陪笑?

 

內容評分
評語