熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   黃子華係我嘅不二男神

黃子華係我嘅不二男神

2016.04.27

文:B612

我成日同我啲台灣朋友講,要入籍做香港人,第一個測試係能否流利背出及適時引用周星馳電影對白。而第二個,就係睇吓你可以將「黃子華理論」應用到有幾得心應手。

好早之前我開始認識棟篤笑呢一行,好奇怪地,都唔係由黃子華開始嘅。直至有朋友推介我睇佢《秋後算帳》講關於六四嗰段,我先真正開始欣賞黃子華。

你有睇過嗰段片嘅話(喂其實你無睇過嘅都唔好意思繼續睇呢篇文啦下嘛?仲唔馬上返出去Youtube搵?!),會知道佢個尺度係可以嚇死人。作為一個藝人,唔理係咪真係有秋後算帳都好啦,佢都淨係專注喺佢想表達嘅信息,共產黨都照串,吹咩。你估真係咁易呀,唔係個個藝人都會喺呢個風氣底下咁敢言架,睇吓幾多人幾討厭政治?但觀乎子華喺雨傘革命爆發之後嗰場紅館show《唔黐線唔正常》,佢係連佔中都夠膽公開撐。究竟係要對呢片土地有幾珍惜,先至講得出呢啲嘢,唔怕觀眾流失?

我,就係屎忽撞棍,咁好彩睇正佢講佔中講到眼濕濕嗰場。子華話:「可能到最後我哋咩都得唔到,但係……我哋已經……已經向全世界……證明咗……我哋香港人……係光‧明‧磊‧落!」作為一個啱啱喺佔領區過嚟放小息嘅暴民,見到自己偶像咁撐香港人,加上當時雨傘革命停滯不前所帶嚟嘅沮喪同憤慨,心入面真係何其咁滾動。

我鍾意睇黃子華嘅程度,係直情當佢好似書咁讀,經常溫故知新。撞啱一個人毒自喺屋企食飯,我會求其search一集黃子華棟篤笑嚟翻睇。係呀,明明睇過好多次架喇,咁大台重播周星馳你又坐定定睇?

黃子華嘅棟篤笑,不嬲都唔係淨係為咗想入場觀眾笑到肚痛咁簡單。佢嘅show,好多內容都係與時事政治同民生有關。由六四、回歸、金融風暴到樓價高企,香港嘅問題,佢比好多人都預視得早。講論述嘅入屋程度,無咩邊個政客夠子華嚟。

而家見到女朋友發脾氣,我會明白女人投訴「從來你都乜乜乜」,只係講緊第三次發生嘅事;想呻窮,我會話早知由幼稚園開始就唔讀,將啲學費攞晒去投資利疊利,今時今日就發咗達啦;講到香港人鍾意睇人仆街,我會話唔係要你比返兩粒魚蛋我呀,係要攞走佢多咗嗰兩粒呀大家一齊食得好仆街咁囉咩啫……根本就多到數都數唔完。

子華佔據咗我人生好大嘅版圖,係非常重要嘅一位偶像。我在此宣佈,直到永遠加一年咁耐,佢都會係我嘅第一位男神!

 

(老老豆豆,寫完篇文之後我又突然唔係好想出。無人睇就費事啦;有人睇,咪即係多幾條目契同我爭佢新出舞台劇嘅飛?!今次仲有法拉……買唔到我真係會喊架嗚嗚…………炒子華飛嘅一世生痔瘡!係咁。)

 

本篇圖文獲作者B612授權刊登,未經准許,請勿轉載!

B612 Facebook:https://www.facebook.com/b612lpp/

作者的其他文章:
>> 分手,Unfollow前度Facebook是常識吧
>> 開張附屬卡俾女朋友,不知幾有型
>> 去旅行唔是奉旨幫你代購的

 

內容評分
評語