Emoji有望新增珍珠奶茶圖案 12大候選新符號大公開

文: Toby Mok
2019.06.10

好多人使用即時通訊軟件都會喜歡使用Emoji表達自己的心情,而官方亦積極推出更多表情符號以令大家可以在同別人溝通時更方便。最近Unicode旗下的Emoji分組委員會就在文件中提議新增多個Emoji,當中仲包括近年大熱的珍珠奶茶、偽裝樣、蟲蟲等表情符號,以後大家將有機會有更多Emoji可以用啦!

近日Unicode就發布了一份建議新增的Emoji的名單,當中包括近年大受歡迎的珍珠奶茶、蒼蠅、蟲蟲等,按下圖睇有機會新增的表情符號。

不過中國傳統食品糉就未能擠身到新增名單內,相信要等委員會再審批先能加入候選名單。

資料及圖片來源:Emoji Subcommittee

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「Sun Life 永明繽 FUN 跑:Pokémon Run Hong Kong 2024」3KM孖住組跑手包及賽事名額🏃!↓

↓3月17日開跑│多達10款豐富禮品兼可獲比卡超獎牌~↓

↓3月17日開跑│多達10款豐富禮品兼可獲比卡超獎牌~↓

↓【限時搶⚡】位元堂養生花茶系列!↓

↓ 選用優質草本成分!/ 無添加香料同防腐劑!↓

↓ 選用優質草本成分!/ 無添加香料同防腐劑!↓