肥媽曾在飲食節目力讚淡水魚生好味 自爆有5個物業揸手 退休後獨自搬到內地定居

文: Ling Kwok
2021.03.03

曾志偉早前回巢TVB,並擔任TVB的高層,即時整頓余詠珊及何哲圖職務,有指「余黨」的藝人如李佳芯、陸浩明、黃翠如等人收到影響。早前肥媽出席活動時,被問及會否擔心契仔陸浩明受影響時,她坦言不擔心,而且更自爆退休計劃。

被問到曾志偉回巢後,演出上會否受到影響,肥媽就充滿信心,自言:「我煮飯咋嘛!佢返嚟都係好事。」又力挺「契仔」陸浩明有才華,不擔心他會受影響。

而肥媽又自爆退休計劃,透露在內地有5層物業揸手,並計劃退休後一個人自住,部份物業就送給子孫。5個單位中,肥媽會自住其中一個 1000呎頂樓連天台單位,打算將來退休後可以在天台種菜,但不會與子女同住︰「我唔會仔女住,相見好同住難。之前計劃退休就同老公上去住,現在老公走咗,我會一個人住」。有不少網民對肥媽的決定表示支持,笑言肥媽之前在大灣區做飲食節目時,為觀眾推介食淡水魚生,肥媽回內地定居好適合。

圖:IG@肥媽

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓