環保署推出聖誕樹回收計劃 全港16個收集點!地點+開放時間一覽

2021.12.24

又到聖誕節,相信唔少人都會購買聖誕樹佈置屋企,增添節日氣氛!節日過後聖誕樹唔知點處理,可以考慮拎去回收!今年環保署再度推出天然聖誕樹回收計劃,將於下月一連四日在香港設16個收集點,回收聖誕樹及循環再造園林棄置物,即刻睇下香港各區收集點地址及開放時間啦!

環保署推出聖誕樹回收計劃,將於2022年1月2日至5日一連四日於全港各區設置合共16個收集點,收集到的聖誕樹將會循環再造成不同的再生產品,如木製裝飾、傢具或藝術品等等。不過大家要留意,今次計劃只限回收天然聖誕樹,超過兩米或以上的家居聖誕樹只能送往Y·PARK [林.區]的中央收集站。同時聖誕樹在送往回收前,記得要先拆除燈飾、裝飾物及膠帶等物品,以免影響回收再造的過程。

收集點及開放時間詳情一覽:

來源:環保署

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】不含酒精及化學成份!天然又安全!↓

↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

 ↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

↓【免費睇!】《香港寵物好去處2023》!↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

評語

相關文章