荃灣市民集體亂過馬路被票控!當住成隊警察面前衝紅燈 網民:「除咗恭喜無咩好講」

2022.06.01

早前網上流傳一段影片,大批市民集體亂過馬路被票控,當中大部分都是中年人士、長者等。從影片所見,現場為荃灣大河道馬路,一班俗稱「咖啡仔」的交通督導員聯同警察在附近一帶打擊行人胡亂過馬路,但仍有市民不理會照樣「亂衝紅燈」,好猖狂喎!

近日「公務員secrets」Facebook專頁上載了一段市民亂過馬路的影片,大批中年人士、師奶、長者集體被票控,當中亦不乏年輕人被警察截停抄牌,有網民留言表示:「成支軍隊企喺度,仲亂過馬路!抵死!」、「咁大陣象都要衝,一係錢多一係眼盲」,認為明知整條街都是執法人員,都仍然亂過馬路,認真唔抵幫。

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇 

 

有網民指出該位置是「交通黑點」,經常有人因為衝紅燈發生意外,表示大力支持執法,如一旦發生交通意外,涉事司機會很無辜。不過有網民笑言:「行動代號係咪『消費券』」、「7月又派消費券,緊喺要幫補吓政府條數啦」、「派咗幾多,我要攞翻雙倍!」,笑指政府因派發消費券花費公帑,要由罰款幫補收入。

睇下網民點講:

警方5月底在葵青區進行一連三日打擊市民胡亂過馬路,行動代號為「同行者」。過程中警方及交通督導員一共發出40張傳票,主要涉及不依從交通燈號過馬路,以及在距離行人過路設施15米範圍內橫過馬路。根據《道路交通(交通管制)規例》(香港法例第374G章)第33(6)條規定,一般行人最容易干犯不守交通規則過馬路的交通罪行,在交通燈控制的過路處,行人必須遵從交通燈指示,任何「無合理辯解」違反規例者,可處罰款$2,000。

來源:FB@公務員secrets


 

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【送禮】送您5G智能電話及寵物店現金券!↓

↓ 立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!↓

立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!

↓社群送禮!贏走人氣網上超市現金券!↓

多玩多中!立即參加!

多玩多中!立即參加!

評語

相關文章