十八年後的終極告白2.0|龔嘉欣靠一招儲錢法慳出一層樓 慳妹曾豪擲900萬買樓做疫市業主

2022.06.10

TVB劇集《十八年後的終極告白2.0》開播,龔嘉欣今次於新劇擔正成為女主角,劇中龔嘉欣角色沈越努力賺錢照顧弟妹,而現實中龔嘉欣對理財亦有唔少心得,更靠一招儲錢術儲下一筆可觀的積蓄,早年更成功豪擲900多萬買樓,年紀輕輕就做業主!

龔嘉欣入行多年,有過唔少代表作,而在生活上,一直都是慳妹的嘉欣曾表示自己是買乜跌乜的「股票殺手」,因此在理財方面傾向以保守、保本為主,只會以定期存款收利息。而且16歲起就養成儲錢習慣,並有一套獨門儲錢大法!

龔嘉欣分享自己的儲錢心得時表示會開設兩個戶口,一個用作出糧,另一個用作儲蓄,每月出糧時第一時間就將一半金額轉到儲蓄戶口,如非逼切需要都不會動用儲蓄戶口的錢,在不經不覺之間就儲下一筆可觀的金額。

嘉欣更於早年用自己慳慳埋埋的積蓄豪擲900多萬買樓,同時更與朋友合資7位數於馬來西亞吉隆坡開火鍋店,年紀輕輕就成為業主兼老闆!

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【送禮】送您5G智能電話及寵物店現金券!↓

↓ 立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!↓

立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!

↓社群送禮!贏走人氣網上超市現金券!↓

多玩多中!立即參加!

多玩多中!立即參加!

評語

相關文章