油麻地72年地標老店疑結業 美都餐室貼告示:有緣再見

2022.07.18

位於油麻地廟街的美都餐室自1950年開業,至今屹立72年,是區內地標之一,亦有許多電視、電影曾經在餐廳取景,近日餐廳傳出結業,有網友昨日在Facebook群組上載餐廳閘外貼出告示,寫有「下次再見,拜拜,有緣我哋一定會再見」的字眼,未知只是暫停營業或永久結業。

有網友在Facebook群組「佐敦•油麻地人和事」貼出照片,表示超過70年歷史的美都餐室近日悄悄地告別了,告示上寫度:「人生有幾個十年,不經不覺美都餐室喺呢個地方已經渡過七十二年,就比佢喺呢個時候放鬆吓心情,喺呢個moment呌呌氣。要記住,過了今天,再有一天,仲有幾個十年。」告示亦有多國語言的再見:「係咁先啦,下次再見,拜拜 So long farewell. Adieu CiaoSayonara Adios有緣我哋一定會再見……」

擁有72年歷史的美都餐室位於廟街榕樹頭對面,餐廳部份佔地兩層,二樓雅座裝潢是香港舊建築特色之一,過去有不少電視、電影亦在餐廳取景,如《PTU》、《酒店風雲》和《廟街‧媽‧兄弟》等。雖然又一地標老店結業,但網友反應不一,有街坊留言表示不感可惜,指餐廳結業前已經是專做遊客生意,又指餐廳定價與食物質素及服務不成正比。

來源:FB@佐敦油麻地人和事、香港社區導賞員協會

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【送禮】送您5G智能電話及寵物店現金券!↓

↓ 立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!↓

立即分享貓狗相片 贏走豐富禮物!

↓社群送禮!贏走人氣網上超市現金券!↓

多玩多中!立即參加!

多玩多中!立即參加!

評語

相關文章