屈臣氏集團宣佈將提供20萬個職位!承諾提高年輕人就業機會

文: 劉紀彤
2022.08.15

近年疫情影響全球經濟,失業率上升,有見唔少青年面臨就業困難的問題,屈臣氏集團早前宣佈將會於2030年之前為全球青年提供20萬個就業機會,希望幫助青年吸取工作經驗!同時,集團亦成立香港首家零售學院,提供等同於在職學士學位的零售管理專業文憑、讓年輕員工可以接受培訓,迎接就業挑戰。

屈臣氏集團將會為全球青年提供20萬個就業機會,希望提高年輕人就業機會,而集團會提供不同範疇就業職位,包括店舖、配送中心、以及總部辦公室的工作。

為了可以於8年內實踐計劃,屈臣氏集團亦於2018年成立香港首家零售學院,是第一間提供零售管理專業文憑、資歷架構第五級課程的本地企業,等同於在職學士學位。現時有超過4,400人於該計劃不同級別的課程中畢業,而集團亦將會安排年輕員工參加500萬小時培訓,迎接就業挑戰。

 

來源:屈臣氏 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓