香港荔枝窩茶座推出「打工換宿」計畫!週末包食包住、打理農務體驗鄉村自然生活

文: 劉紀彤
2022.10.09

「打工換宿」在台灣、外國等地非常流行,有冇諗過喺香港都有呢?荔枝窩明記茶座早前於Facebook宣佈推出「打工換宿」計畫,只要於週末到荔枝窩明記茶座工作就可以包膳食、包住宿,而住客需要打理簡單農務,於士多幫手,包食包住兼體驗鄉村自然生活,機會難得,有興趣的朋友可以考慮一下啦!

荔枝窩是香港聯合國教科文組織世界地質公園之一,亦是最悠久的客家圍村。位於荔枝窩的明記茶座推出打工換宿計畫,只需每天工作4-6小時,打理簡單農務、到士多幫手及輔助餐飲,其餘時間就可以自由遊歷荔枝窩,而且包食宿,食到正宗客家菜,真正體驗山旯旮休閒生活,了解圍村村落文化!由馬料水碼頭去荔枝窩的船隻只有週末才運行,所以換宿日子就只有星期六、日及公眾假期,有如香港世外桃源!有興趣可以聯絡負責人春哥!

來源:明記茶座

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓