熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   認住佢撇鬚!整錶大叔拆解做到最後一刻的原因,再介紹街頭的奇人異事

認住佢撇鬚!整錶大叔拆解做到最後一刻的原因,再介紹街頭的奇人異事

2015.06.13

文:CC 

 

上星期講完《霸氣酒樓阿姐的故事》,今個星期講乜好?

前幾日,一張「污糟手」相片觸動了好多人的情緒,直呼「污糟無罪!」。這張相片令小編想起很多辛勤勞動而換取生活的人,修車師父、地盤工人、清潔工人等等等等,有沒有遺漏呢?有!有日收工途徑觀塘,遇見了他。

(阿叔後生時應該幾靚仔)

我稱他做「二撇雞大叔」,從街坊與他的談話中,二撇雞大叔似乎很享受別人叫他的鬍子做「二撇雞」,亦好enjoy顧客欣賞他的鬍子。大叔一臉正氣,應該沒有太大「攻擊性」,膽粗粗的我就決定坐下來跟大叔談一談。

原來二撇雞大叔是潮州人,在香港生活多年,鄉音仍然很重。小編有時聽唔到,就唯有扮明,「係」、「哦原來係咁」、「知道知道」。大叔說自己好「大命」,小時逃過意外,逃過批鬥,家人朋友中就只有他能夠活着;後來打過魚,學人賣過豆腐花,最終跟街邊師傅學師,自己擺檔維修鐘錶,典型的香港老一輩。 

 

:「你整錶整咗幾多年呀?」

:「嘩唔記得囉,由銅鑼灣開鋪,到而家開檔,耐到我都唔記得啦!你估我幾多歲?」

:「55?」(估細3、4年,等阿叔開心吓)

(睇吓啲皺紋再估)

全情投入港生活3周年!超級巨獎Sss一齊FUN!>進入遊戲專區<
內容評分
評語