熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機

換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機

換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機(圖:Apple官網 )
2015.09.10

文:cc 

Apple宣佈推出多款最新產品(另見《Apple發佈會懶人包》),最矚目的當然是新出的iPhone 6s和6s Plus啦,小編今朝搭港鐵,聽到最多的對話就是「換唔換機」、「粉紅色好靚」,換機這個問題都纏繞了小編一個早上,新出的玫瑰金色好似幾吸引,但同時地又覺得它「好唔iPhone」,再加上近排比較窮…

換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機(圖:Apple官網 )圖:Apple官網

做個非正式統計,行個圈問問身邊的同事意見先!(順便偷個懶,吹下水)

1. 你而家用緊咩機?

2. 會唔會換新iPhone呀?

3. 點解嘅?點解嘅?

 

21個同事當中,大部份都已經投入了iPhone的懷抱,用iPhone 6的為數不少,只有一部分堅持死守note 3、htc和小米,暫時未發現Nokia 3310;當然啦,亦有同事好富貴,同時擁有幾部不同牌子的電話…同事們,有無意慾換機啊?

換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機

換機:4個

主要原因:「粉紅色好靚」、「相機加到1200像素喎,梗係換」、「新機唔係唔炒嘛,一部炒一部自用」

唔換機:17個

主要原因:「玫瑰金好土豪」、「新顏色太姣」、「為咗粉紅色換好似有啲奢侈」、「加個case咩色都有啦使乜換」、「iPhone 6換咗半年都未有」、「唔換,你送俾我咪換囉」、「乜今日出iPhone咩」

 

同事之間,總有一、兩個三心兩意的人,這男同事問有無得一剔一點,試下用喎…(有啲難度喎喂)

換唔換新iPhone?人人都話期待玫瑰金色 又有幾多個真係會換機

似乎大家都將焦點放在顏色上,最多看看相機像素和容量, 無幾個真的會留意新推出的function,又啱,老實講小編都是最近才知道連拍後可以揀相這個功能…還是等iPhone 7吧…

內容評分
評語