熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   中佬有火!離開銀行全職填詞 梁栢堅改詞改到18禁

中佬有火!離開銀行全職填詞 梁栢堅改詞改到18禁

2015.08.16

文:Marcus 

♫聖誕老人~剝衫剝褲~騎著鹿車去賣淫~~♫
♫雪姑七友七個小矮人~雪姑七友七個同床瞓~~♫
咦,遮眼!怕什麼醜?肯肯定你們小時候都喜歡一班同學圍在一起改咸濕歌詞,一起陰陰嘴笑,今次訪問主角梁栢堅(PK)一樣,有留意他Facebook的,都知道他是個喜歡搞搞震的人,得閒惡搞兩句歌詞,得閒串兩句政府,最近他和小學同學番簡強出了一本包了膠袋的歌詞集《甜詞》,好好地改詞,為何十八禁?看過後就知道,66首作品入面充滿著露骨的文字,咸過屋企樽豉油(所以我都冇辦法在此引用),今日筆者就化身腎科醫生,為這位甜詞人檢查一下有沒有鹽分上腦!梁栢堅

港生活編輯=港;PK=梁栢堅

凍奶茶要少甜 睇咸嘢要多甜多奶
港:「番簡強係唔係真有其人?」
PK: 「真㗎,書中有合照,我同佢由細識到大,他本身都係一個普通返Office工嘅人,有個女,可能就坐喺你旁邊,我諗佢屋企人都不知佢寫呢啲詞!」
港:「有冇畀老師捉過?」
PK: 「當然有,試過聖經堂同佢喺角落竊竊私語,老師過來睇我哋本聖經,見到我哋將經文都改成咸嘢,佢心
點解有啲咁嘅學生,哈哈!」
港:「點解書中嘅詞要去到包膠袋咁盡?」
PK: 「唔夠咸不如唔好改!講明係禁書更盡興,估你唔到好多女仔話鍾意看!」
港:「書中提到香港以前其實有好多學咸嘢嘅渠道,例如黃霑的《不文集》、《今夜不設房》、《大咸濕》等,香港人喺性方面係唔係好壓抑?」
PK:「50、60年代經濟開始起飛,大家開始追求娛樂,就出現咗好多咸嘢,例如有份叫《今夜報》,刊登好多色情小說,仲有夜總會林立,之後王晶、星爺都好多戲少少咸多多趣,每個人睇完都會偷笑,大家都需要性,呢啲產品都有一種疏導性需要嘅作用。」
港:「而家香港人係唔係性觀念比舊時開放?」
PK: 「以前無網絡都會同三五知己討論,而家就可以公開講,你上討論區嘅講故台,多甜故到你追唔晒,甜故先有市場,一甜就多人鍾意,多人鍾意就會有人留意去改編做電影,再要加甜。」
OK,初部證實此人腦部偏黃但正常,可以談其他話題。 《甜詞》


一改成名天下知
快40歲的梁栢堅原來下年已經入行十年,但說到令全十幾億中國人都認識他,不是誇張,就靠他10年由富士康工人自殺事件啟發,把《富士山下》改成《富士康下》……


PK: 「我都無諗過,當時個個香港明星都玩微博,就跟著玩,以為大陸網民唔識廣東話,點知又好似明我寫咩,仲瘋狂轉載,不過而家大陸人嬲咗我哋,要封我哋Account,我哋又唔想理佢哋,就轉戰玩Facebook。」

之後他就好似食過牛歡喜一樣回不了頭,改了好多諷刺時弊之作品,像笑蔣麗芸與梁振英緋聞的《愛在元秋》、笑自由行小童旺角當街便溺的《直腸無限好》等,還有網民把他的詞唱出來。且慢,他是不是不用工作?好像很空閒。PK說改一首詞快的話幾個字就改完,不花好多時間,而他那時還在銀行後勤,更是中層人員,大家都好忘了,他同時是一位流行曲作詞人,他的同事知道很關心他:「佢哋第一件事就係問我有冇演唱會飛。」不過一年多前,銀行因為業務重組,他被辭退,變成一個全職Freelancer,寫一份詞只有幾千蚊再加幾仙播一次的版稅,他怎樣支撐生活?

PK: 「而家收入無疑係少咗,但我發覺好多Freelancer好似小克都經歷過,搵得少消費都會減少,唔會生活唔到,你繼續做好自己,自然有機會來,如李小龍說Be Water。」

他的確非常努力,筆者看到他在Facebook出Post上多了好多,改詞變成他其中一份無錢的正職,笑「鳩嗚」潮警察的《黑警正傳》、笑梁振英老婆的《龍蝦》、笑匿港九年大陸童的《耿耿於「懷」》都在網上廣傳,而他亦成功製造多次話題,包括Share許志安被認錯杜德偉和梁振英去超市買壽司的相片,完全緊貼年輕人。 圖:FB/Weibo@梁栢堅 

內容評分
評語