【夠鐘放飯】突襲香港城市大學!同學推介平價午餐 大塊雞扒紫菜飯/辣味羊肉炒飯

文: 王卓盈
2024.05.10

夠鐘放飯啦!繼4間大學訪問,我們今次又來到香港城市大學,問一問同學仔放lunch會吃什麼?今次記者找到十多位同學仔進行街坊,大部份同學都推介位於石硤尾的平價午餐 —品香樓,我哋亦問了負責人店內必試午餐,即刻看看有什麼好吃啦!

即刻去片

香港城市大學位於九龍塘,前往又一城便可以直到校園,今次記者亦走入香港城市大學岀名之處—時光隧道訪問剛剛落堂的同學們有什麼lunch推介,我們一共找了十多位同學仔進行訪問,大部份推介位於石硤尾的品香樓,附近亦有石硤尾馳名的白汁冰,大家可以吃完午餐後,再吃甜品!

品香樓位於石硤尾南山邨南山商場平台,附近一帶都有不同的餐廳和小食店,據訪問得悉城市大學同學仔多數會來這裏吃晚飯或者宵夜!我們亦透過負責人推介必試泰式醬雞扒紫菜飯、辣味羊肉炒飯和蜜桃沙拉骨菜飯!雞扒有手掌般大塊,羊肉炒飯的飯粒粒分明,沙拉骨醬汁酸甜適中,無論賣相還是味道都不錯!來到品香樓大家亦不能錯過忌廉朱古力飲品,濃濃的朱古力味加上忌廉,味道十分濃郁!如果大家想加忌廉,只要加8蚊就可以喝到!

餐廳環境

品香樓

地址:南山村南山商場平台204-205及210-213號舖

營業時間:星期一至日 06:45 - 00:00

港鐵石硤尾站 B1 出口, 步行約5分鐘

 

活動資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓【U Jetso】Mother Pearl圓貝健康好味便攜輕食!↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓