港人出招應對HK Express手提行李限制!UNIQLO背心變坐UO神物?

文: 溫藹紅
2024.06.05

HK Express手提行李限制新政策推出後,讓一班港人叫苦連天,不過「上有決策下有對策」,近日有醒目港人就腦洞大開,居然在日本服飾店UNIQLO成功尋寶,發現一款背心形容是乘搭香港快運航空的「UO神物」,足以應對航空公司的「辣招」,讓不少網民笑爆嘴!

HK Express香港快運航空於5月8日公布更改行李政策,票價級別選項由「二變四」,並規定旅客上機時不可攜帶手提行李,但購買入門級「輕便飛」旅客只包一件不超過7公斤的隨身物品,寄艙、手提行李同樣收費,且均設有行李件數限制,一度引來大批網民熱議。

相關文章:HK Express公布新票價!行李逐件計 最平機票不能帶手提行李

新政策推出後,有網民就發揮創意精神教大家,為應對HK Express新修訂的行李政策,想出全新方法!樓主表示,在UNIQLO其實有一件「坐UO(香港快運航空公司代碼)神物」,更指「前後都有袋」。

UO神物

相關文章:HK Express手提行李架被質疑出蠱惑? 網民實測同一尺寸國泰放得入

帖文惹笑不少網民,有人表示「咁搞咪似騎師,比賽前及後要磅重」、「遲啲唔俾你著衫上機」,又指如若將行裝都放入衫袋後,如同「背囊」而非背心,而過關時可能會頗麻煩。有網民更翻出官方宣傳影片,顯示出鏡飾演遊客一角的男士都身穿背心外套,直言「官方一早試範咗」。

▼網民分享▼

不過,都有網民批評有關做法,「去得咁辛苦不如轉航空公司啦」、「比小小錢買埋咪唔駛咁煩咁乞衣囉」,又指慳到盡不如不要去旅行;有人就打完場指「大家笑吓啫,唔使認真」!

▼網民留言▼

翻查UNIQLO資料,該款工裝背心外套,配備合共7個收納口袋,每件售價$299。而除了UNIQLO外,有不少服飾店均有售同類款式背心,大家有興趣不妨留意一下!

資料及圖片來源:Facebook@HK Express 香港快運及旅行資訊關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓