91歲「御用紙皮婆婆」許碧姬照顧腦中風女19年 入行31年永不言休60歲入行拍戲全為女兒

文: 羅志宏
2022.12.16

有「御用紙皮婆婆」之稱的甘草演員許碧姬,不經不覺她已經91歲了,入行31年的她,做演員的目的其實有一段不為人知的故事。原來她已去世的大女兒在36歲那年患上腦中風,四肢不能動彈及失去說話能力,當時已65歲的許婆婆,仍不辭勞苦去照顧大女兒長達19年之久。

許碧姬年輕時曾做過配音員,亦有間中做過電台DJ報報新聞播播歌。她1966年便結婚,其後誕下4名仔女。兒女長大成人後,許碧姬已年屆60,覺得生活有點苦悶,看到報紙廣告招演員,便寄信應徵。直到1991年,許碧姬加入了TVB。可惜1996年,長女因為中風要入院,要插喉維生。

許碧姬向TVB請假兩年,留在家中照顧女兒。可是女兒沒機會康復,許碧姬唯有不在乎人工與鏡頭多少,一有戲侯接拍。要工作時就叫鄰居幫忙看管,其他時間留在家照顧大女。上班時會與巨星合照,回家給女兒看,哄她開心。直到許碧姬71歲時,再難以照顧大女,於是按建議帶大女搬進政府院舍居住,不時要元朗、沙田兩邊走,直到大女於2015年離世為止。

►同場加映:【衝出嚟玩】香港海防博物館闊別4年回歸重開!親子輕鬆郊遊路線/行勻24個史蹟點/180度海岸觀景位

而許碧姬為人永不言休,她曾不小心跌倒導致腿骨斷裂,要裝上螺絲並休息了半年。康復後,許碧姬閒不下來,打電話給工作人員直接問:「要唔要臨記,垃圾婆呀?」而且她絕對不介意飾演演「執紙皮」、「倒垃圾」婆婆等角色,沒有半點難堪。因為一切都想大女開心:「我演嘅角色無論對白多定少,我都鍾意去做,因為係為咗我個女,佢好鍾意睇電視,亦鍾意睇明星,所以我咪諗不如去做戲,咁樣就可以同好明星合照拎返嚟畀阿女睇,等佢開心多一啲。」

許碧姬憶述大女兒中風時,醫生說:「醫院啲床位好緊拙,叫我一定要搵地方畀佢療養,當時我就聽醫生講去搵療養院,但我去到門口見到已經唔鍾意,我惟有同醫生講自己照顧,一邊等候政府嘅療養院,醫生問我點照顧佢,你幾多歲?」

許婆婆不介意先照顧女兒,結果等了6年,女兒終於輪候到政府的療養院,許婆婆於不理路途遙遠,由沙田住所坐巴士入元朗的療養院探望女兒,來回車程達兩小時都沒有怨言,「佢習慣見到我,就算我要開工,得半個鐘,我都會去見下佢,分享下我拍戲嘅事,佢好鍾意聽。」

如今大女兒已去世多時,許婆婆也覺得沒有女兒亦會感到寂寞,「但我咪拎同佢以前去旅行嘅相出嚟睇,個心都會舒坦啲。我諗佢病咗咁耐,19年好長時間,佢辛苦,我都辛苦,我都希望佢早啲得到安息。」

圖及來源:節目截圖

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓