香港迪士尼星戰極速穿梭過山車內部裝修大揭秘!賓客親身體驗亮燈遊玩感新奇 網民疑開燈一舉因機器出故障

文: 李紫彤
2023.01.07

香港迪士尼樂園的星戰極速穿梭過山車以驚險刺激而聞名,黑暗的氛圍更為各位賓客帶來濃厚的神秘感,仿如置身於外太空之中!但近日就有網民發帖,並上載照片分享其乘坐亮燈版過山車的體驗。帖文一出,引來不少評論,似乎打開了不少網民的新世界!

近日,有網民於Facebook專頁「我真係好鍾意迪士尼資訊分享群」以「19:26 願原力與大家同在」為題發帖,並上載了一張攝有迪士尼星戰極速穿梭過山車開燈後內部裝修的照片,指自己感受了一遍開著燈坐過山車的體驗!帖文一出,不少網民大表新奇,並於評論區留下了不少的看法。

有不少網民指「正呀~好想玩特別版」、「好想同呀仔感受下這個開燈版」、「好想體驗下」、「好幾年前試過一次,印象難忘,好想再試」,認為開著燈玩別有一番風味,感覺頗特別,值得一試!但亦有網民認為開了燈就失去了神秘感,沒什麽特別,他們指「Space mountain開燈即刻唔好玩」、「Magic消失左(咗)」。有網民不解過山車開燈的原因,根據評論區的留言,有網民指出每當遊樂設施出現故障才會開燈,因此認為開燈遊玩並非好事,他們指「一多人玩就係噤(咁)」、「唔敢玩」、「有機會又有人上唔切車or企咗喺度開唔到車,所以停咗機」。雖然不少網民表示新奇,但玩樂時安全至上是最好的!

 

/資料來源:FB@我真係好鍾意迪士尼資訊分享群、香港迪士尼樂園官網

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓