網民呻老闆要求全體員工大掃除!全日只做「2件事」再由清潔姐姐檢查

文: 梁穎心
2023.01.12

所謂「年廿八洗邋遢」,大家準備好大掃除了嗎?除了家居清潔,辦公室亦是時候收拾了!有網民在討論區發文,指老闆要求員工擇日在公司大掃除,「每個人都要認真清走自己locker入面啲垃圾同埋自己抹枱」。不做家務的網民聽後,只覺得比平時工作更疲累。

日前有網民在香港討論區以「老細話搵一日大家喺公司大掃除唔使做嘢」為題發文,指老闆要求員工抽一日進行大掃除,「每個人都要認真清走自己locker入面啲垃圾同埋自己抹枱,而嗰日唔使做公司嘢,只需要大掃除就得」。最後更要由上司或清潔姐姐檢查方算完成。

由於樓主平日不做家務,所以擔心要自己收拾桌面和執櫃會比工作8小時疲勞。不過其他網民大讚良策,稱「清潔下都好,之後做嘢都開心啲」。踏入新一年,大家的辦公桌整理好了嗎?

來源:香港討論區

►同場加映:【衝出嚟玩】全球首間!葵涌室內滑雪衝浪體驗館 1萬呎場地仿真雪斜道/恒溫暖水衝浪

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓