靚女著數D? 網民呻老闆派開工利是「大細超」 同職位同事獲封大利是多幾百蚊

2023.01.25

農曆新年最開心當然是逗利是,除了家中長輩會派利是,不少公司都會向員工派發開工利是,希望新一年都順順利利。臨近農曆新年,就有網民與同事討論開工利是的金額,他指自己去年只收到$20,大彈老闆「孤寒」,不料,一位靚女同事就駁斥指老闆算是大方,去年開工利是足足收到$500,即2人差25倍之多,令樓主感嘆:「唔通靚女同事逗利是真係著數啲?」

一名網民在香港討論區發布了一篇以「原來靚女同事逗利是都著數啲」為題的文章,他最近與同事討論開工利是的金額,他指自己去年只收到$20,形容「少到連一個M記餐都買唔起」,大彈老闆「孤寒」,又認為今年的金額也一定不高。不料,有位職位相同、入職時間與他相約的靚女同事大讚老闆「都幾大方呀」,去年開工利是足足收到$500!兩人的開工利是相差25倍之多,令樓主驚呼:「點解老細派嘅利是相差咁多嘅!」並感嘆:「唔通靚女同事逗利是真係著數啲?」

不過其他網民就似乎見怪不怪,「樓主都識得講靚女啦」、「靚女做乜都著數啦,好正常」,更有人以另一角度安慰樓主「樓主,靚女不嬲都著數啲,你唔係唔知呀嘛?話時話,有廿蚊利是咪好囉,出多一個月糧炒魷咪仲悲哀」。

來源:香港討論區

圖片來源:TVB劇集截圖

►同場加映:【衝出嚟玩】南丫島北角碼頭出發!全平路家樂徑30分鐘抵達榕樹灣大街!牙較灣眺望發電廠三支煙囪打卡

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】不含酒精及化學成份!天然又安全!↓

↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

 ↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

↓【免費睇!】《香港寵物好去處2023》!↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

評語

相關文章