同事旅行派手信變收錢「賣貨」 東京香蕉蛋糕每條竟索價呢個數!網民:不如叫代購

文: 黃樂恩
2023.02.10

相信唔少打工仔去旅行,都會買手信給親朋好友、同事,不過最近就有網友在討論區發帖,指同事去旅行後不單止派手信變「賣手信」,而且香蕉蛋糕更索價每條$5。帖文一出即引起網民熱議,有網民直指「咁窮就唔好買手信啦。」、「不如叫代買」,即入內文睇睇啦!

最近有網友在香港討論區發文分享辦公室趣聞,指有同事去完日本旅行後,買了幾盒餅讓同事自行選擇,樓主選擇後與他寒暄幾句,卻沒想到同事突然說:「香蕉蛋糕就5蚊,其他餅就幾多幾多錢。」

樓主聽到後嚇了一跳,並表示「買手信返嚟唔係請人食㗎咩 咁樣叫同事揀完仲要收返錢?」他認為去旅行也不是一定要買手信,「唔買唔請都冇問題,但係真係未聽過會有人買完手信返嚟問同事收返錢囉」。其後樓主補充,指當時同事稱「我買咗手信返嚟呀,你哋揀」,所以樓主才會以為同事請人食。

帖文一出隨即引起網民熱議,有網民表示沒想到原來派手信要收錢,直指「咁窮就唔好買手信啦。」、「真係有人咁唔要面」、「不如叫代買」。另外也有部分網民大讚樓主同事是商業奇才,紛紛表示「同事有冇計返車馬費?」、「賣手信」、「佢無講派手信,佢係幫手團購」。當中更有網友分享相同經歷,表示前幾年也有位同事去日本旅行,當時購買了不少迪士尼精品讓他們自己選擇,初時大家也以為是手信,沒想到「揀完話要收翻錢」。

來源:香港討論區HKET

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓