網民好心在網上轉贈湯渣 做法引起爭議 遭狠批「真係物盡其用」

文: 黃樂恩
2023.02.18

近年環保意識抬頭,不少港人都會透過網上分享有用物資,避免造成浪費。最近有網民在社交平台群組免費轉贈湯渣,希望可以藉此減少浪費食物。不過做法就引起爭議,有網民直批「香港人有冇咁窮呀」,諷刺表示「真係物盡其用」,即入內文睇詳情啦!

有網友日前在LIHKG以「香港人有冇咁X窮呀?湯渣都要交換拎畀人食?」為題發帖分享,其後更附上Facebook群組「食物放提 Free Food Flow」帖文的截圖,語帶諷刺表示「真係物盡其用」 。第一張圖片可見,有成員於群組內免費分享食物,表示家中每星期都有飲食療湯,「湯渣太多實在食唔曬」,希望可以把湯渣轉贈出去。

另一張圖片可見,有成員表示因曾見過其他成員免費轉贈湯渣故「試吓送」,同時也建議可「自行加水再煲吓可有湯水飲」,最後更溫馨提醒湯渣雖然一直放在雪櫃中,但「食安自負」。

帖文隨即引起網民熱議,有不少網民認為這種做法可以支持環保,加上湯渣中還保留不少營養,紛紛認為分享湯渣並無不妥,「湯渣都係食物啫」 、「人哋做下好心仲想點」 、「食唔晒share 比人唔浪費 有咩問題」 。同時亦有網民擔心分享湯渣或有衛生問題,「食二手湯渣真係咁X勇,香港咁多變態分分鐘加料」、「其實係咪真係會有人要?」。

來源:FB@食物放提 Free Food FlowLIHKG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓