為加薪20%棄花紅跳槽新公司 因一理由2個月即炒? 網民直指入世未深

文: 黃樂恩
2023.02.22

所謂「魚唔過塘唔肥」,為了有更好的薪水待遇,相信不少人都會選擇轉工跳槽!最近就有網友於網上討論區發帖,指自己為了加薪20%而放棄花紅跳槽到新公司,沒想到轉工不到2個月,就因為一個理由被新公司解僱。帖文即引起網民熱議,但大部分網民不同情樓主的經歷,留言直斥「等人洗通常有伏是常識吧」,即入內文睇睇啦!

最近有網友在LIHKG 討論區發帖分享轉工跳槽的中伏經歷,直言自己遇上「真心X街公司」,他指事源11月,有獵頭公司cold call給他一份新工作,新公司提及未來將會中標,並需要開設一條新「Team」,希望樓主可以即時跳槽、盡快投入新工作。

但由於舊公司1月才出花紅,當時樓主只好開出二選一的條件給對方,第一是先等樓主拿花紅後才過檔,但人工的加薪幅度會較低,;第二則是樓主放棄舊公司的花紅,即時跳槽到新公司,不過要求加薪幅度至20%。最後對方選擇了第二個方案,而樓主當時認為如果在新公司長做,應該可以補回失去的花紅,所以決定在12月底遞信離職,並在1月初返新工。

起初返新工也相安無事,平日裡樓主亦會上公司的Server自學,「而PM(Project Manager)更仲叫我唔洗咁急,唔會將我投閒置散」。但沒想到早前外國老闆回來視察,就開始不停跟人事部和PM開會,日前更跟樓主說:「因為個客延遲張標,所以補7日錢炒我。我問有冇其他位置可以暫時容納我做住先,竟然話無。」

其後樓主在帖文中就自嘆黑仔,大呻自己為了新公司放棄了兩個多月的花紅,「你一句咁樣炒人,正x街公司,好心張標未成就咪請人啦。」更直言自己才剛剛開始供樓裝修,本來以為即使是「伏工」,「伏極都可以玩一年」,沒想到轉工不到2個月就失業。

帖文隨即引起不少網民注意,不過大部分網民不同情樓主的經歷,認為對方已經根據合約内的條款通知或賠錢,同時也指出轉工跳槽本來就有一定的風險,樓主就當是買一個教訓,「等人洗通常有伏是常識吧」、「係你自己入世未深,不嬲跟Contract做嘢」、「明知自己要供樓裝修 都轉工」。

來源:LIHKG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓