港男買模型後店舖減價心有不甘同店方理論?公審模型店!網民:係根據「呢樣嘢」定價

文: 黃樂恩
2023.02.28

成日都聽到「早買早享受,遲買平幾舊」,有時只需幾星期就可以平一截的價錢買到心頭好!日前有網友在黃大仙買了模型,沒想到過了一段時間,店方竟減價發售同款模型,心有不甘的他只好在網上發文抱怨。不過大多的網民不同情樓主經歷,更直指「你自己心甘情願買」、「趁依家平,買多兩件溝淡佢…」,即入內文睇睇啦!

近日有位網友於Facebook群組「黃大仙區友(黃大仙,新蒲崗,鑽石山,慈雲山......)」發文,指自己在黃大仙中心的玩具模型店,購買了一件塵封已久的模型。但沒想到過了一段時間,發現店方竟以較低價錢售賣同一款模型,令樓主感到心有不甘,於是忍不住打電話與店方理論,當時玩具模型店的店長解釋「之前嘅價錢同而家唔同」,直言所有產品定價都是交由公司寫字樓決定。

不過樓主似乎不太滿意店方的回覆,他直指「唔係錢嘅問題,係原則問題」,其後更在網上發文要其他網民幫他「評評理」。而該帖文隨即引起不少人關注,但大部分網民不同情樓主的經歷,並分析指出大多玩具店是根據匯率去定價,加上店方明碼實價、價錢公開透明,批評樓主明顯是輸打贏要,「你自己心甘情願買,大家明買明賣有咩問題?」、「早買早享受,遲買平幾舊,最緊要買到心頭好」、「邊有得輸打贏要架,買咗就唔好諗啦」,同時亦有網民笑稱「趁依家平,買多兩件溝淡佢…」

來源:FB@黃大仙區友(黃大仙,新蒲崗,鑽石山,慈雲山......)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓