東張西望|大帽山茶水亭連姐時隔3年重返舊舖繼續營業 行山友專程幫手搬舖足見人間有情

文: 羅志宏
2023.04.05

大帽山是不少「行山友」愛好的行山好去處,而在茶水亭經營了25年的連姐更是廣受山友歡迎。連姐3年前因為投標失敗而搬到位置相隔5分鐘路程的遊客中心茶水亭;時隔3年,自今年4月1日起,連姐就終於重返舊舖開張!

人稱「連姐」的江火連,在扶輪公園旁的大帽山茶水亭經營了25年,一直為不少行山友提供小賣部服務,更被視為大帽山的標誌之一。連姐3年前未能中標後搬至較為偏僻的大帽山遊客中心茶水亭,如今成功重返鄰近扶輪公園停車場的舊舖大帽山茶水亭,吸引了一眾行山友專程幫手搬舖。

TVB《東張西望》節目組更專程採訪連姐開舖的時刻,見到一眾行山友帶同禮物恭喜連姐,除了特意光顧,紛紛幫手搬貨和拍照,人情味溢於言表。

 

 

 

 

►同場加映:【著數慳家王】柴灣名物$35超巨型魚柳包!每日兩點前賣清光 $29足料雞扒包

 

圖片來源:節目截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓